Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев станал любим на властта още при царя ОТЛИЧНИК: Цветан Василев получава грамота от бившия ректор на УНСС за заслуги в бизнеса.

“Мистър Икономика 2011" Цветан Василев хитро е изиграл други двама български банкери - Петя Славова и Цеко Минев, преди години, установи проучване на "168 часа" сред сделките на ръководената от него банка.
Това се случва по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато свързани с КТБ фирми приватизират 3 апетитни хотела на безценица в съревнование с "Феста холдинг" на Петя Славова. Малко преди това Корпоративна търговска банка е определена от държавата за посредник при приватизацията на тецовете във Враца и Бобовдол, които са лапнати от Христо Ковачки. За тази сделка кандидат е била Първа финансова брокерска къща, контролирана от банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.
Точно в края на мандата на царя започва възходът на КТБ като любима банка на всички правителства, а тенденцията се запазва и по времето на тройната коалиция, както и днес с управлението на ГЕРБ.
Общото между тях
 е решаващата роля
 на вечния балансьор
 и стратегически
партньор ДПС
В края на мандата си правителството на царя решава да продава три апетитни балнеохотела - "Сана" в курорта "Св. Константин и Елена", "Средна гора" в Хисаря и "Родопи" във Велинград. Те са собственост на държавната компания "Строителство и възстановяване", бивше ГУСВ, контролирано от тогавашния министър на регионалното развитие Валентин Церовски.
Търгът за хотелите е таен. Офертите се представят в запечатани пликове в началото на юли 2005 година. Кандидати са току-що регистрираната фирма "Корси 5" със собственик и управител 25-годишната Роксана Атанасова, и мощният "Феста холдинг", който е с традиции в туризма. При проверката на документите преди провеждането на търга става ясно, че младата бизнес дама Роксана е уредила за новоучредената си фирма банкова гаранция от 18,5 млн. лева. Тя е издадена от Корпоративна търговска банка.
Фирма "Корси 5" с гарант КТБ печели търга с оферта от 17,5 млн. и така трите балнеохотела сменят собствеността си след приватизационната сделка. По-интересният момент идва, след като "Корси 5" печели търга. От "Феста холдинг" не са доволни от сделката и я обжалват. Според тях банковата гаранция от Корпоративна банка не е представена от победителя към момента на подаване на офертата и не съдържа определените от закона реквизити.
Докато загубилият кандидат се опитва да развали договора на "Корси 5" с държавата, във фирмата настъпват любопитни промени. Собственичката Роксана Атанасова прехвърля дяловете във фирмата на "Юлинор", близка до кръга на Цветан Василев. Дни след това от "Юлинор" "Корси 5" се прехвърля на "Бромак" ЕООД, където едноличен собственик е шефът на КТБ Цветан Василев. След серия сделки собствеността върху хотелите потъва във фирми от приятелския кръг на Цветан Василев. Тогава синдикатите скачат срещу сделката, но още никой не подозира кой стои зад нея. Синдикалист си спомня пред "168 часа", че оценката на държавните имоти тогава е правена от консултантска фирма. Само земята, върху която са разположени базите, е 48 хил. кв. м, а по предложената от "Корси 5" цена държавата е продала земята за 253 лева квадрата, което е дори под пазарната. Най-голяма е площта на хотела в "Св. Константин и Елена" - 24 хил. квадратни метра. Проста сметка показва, че Церовски е продал на Цветан Василев базата с терените под нея за 700 лева на квадрат, а пазарната цена по това време е 2000 лева.
Преди тази скандална сделка Корпоративна банка влиза в друго пререкание заради приватизационни сделки, този път с фирма на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. КТБ и Първа финансова брокерска къща спорят кой да е финансов посредник при приватизацията на "Топлофикация - Враца" и ТЕЦ "Бобов дол". От създаването си банката на Цветан Василев е известна с интересите си в енергетиката.
Печели Корпоративна търговска банка,
 но след скандал
между тогавашния министър Милко Коначев и ръководството на Агенцията за приватизация предварителният договор е развален. Една от причините е, че човек от ръководството на банката е в конфликт на интереси, защото е член на съвета на директорите на ТЕЦ "Бобов дол" по това време и е в управата на КТБ, която кандидатства за инвестиционен посредник по сделката. След това двата ТЕЦ-а минават в ръцете на Христо Ковачки, който е конкурент на енергийния кръг около КТБ.
След серия сблъсъци около апетитния отрасъл отношенията между Ковачки и Василев охладняват към края на 2007 година, с което близки до осъдения за ДДС далавери олигарх си обясняват натиска на държавата срещу него.