Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама руски финансисти го използват за лице, за да я източат

В една от най-шумните руски маркетингови кампании звездата Брус Уилис се появява в кинореклами, в които има преследване с кола и спасяване върху покрив. Посланията са: "Когато имам нужда от пари, просто ги вземам" и "Доверието е точно като мен, но банка".

От семейството на звездата неотдавна обявиха, че той страда от афазия.
От семейството на звездата неотдавна обявиха, че той страда от афазия.

Кампанията на National Bank Trust през 2011 г., която включва картонени макети на Уилис, появили се в 400 клона в цяла Русия, има заслуга за повишаване на авторитета на банката и укрепва бизнеса й. Сега министрите във Великобритания са под натиск да наложат санкции на институцията заради усилията й да възстанови стотици милиони британски лири дългове от Обединеното кралство, пише в. "Гардиън".

Преди десетилетие парите се изливат в касата на банката в Русия от клиенти и големи суми се изпращат по света като

заеми за мрежа от офшорни компании

Впоследствие се твърди, че сложната корпоративна структура включва фалшиви документи и всъщност е измамна схема, която прикрива лоши дългове и обогатява ключови ръководители и акционери. Банката се срива през декември 2014 г. и се нуждае от подпомагане от руската държава в размер на над 100 милиарда рубли (1,5 милиарда долара). Уилис, чието семейство обяви по-рано тази година, че има неврологична афазия, не е знаел за предполагаемата схема.

След като е закупено от двойката луксозното имение  в Оксшот, Съри е увеличило цената си.
След като е закупено от двойката луксозното имение в Оксшот, Съри е увеличило цената си.

След скандала основните действащи лица и акционери в National Bank Trust Иля Юров, бивш председател на Надзорния съвет, и Николай Фетисов, бившият й президент, бягат от Русия във Великобритания.

През януари 2020 г. Върховният съд в Лондон постанови, че трима бивши шефове на банката - Иля Юров, Николай Фетисов и Сергей Беляев - й дължат 900 милиона долара обезщетение. Според магистратите те трябва да платят тези пари за източването й и за това, че са представяли погрешна информация пред регулаторите. Искът е заведен от National Bank Trust по руското законодателство в английския търговски съд. Обвиняемите са организирали голяма измама за период от 10 години, като са насочвали пари към свои офшорни компании, преди да бъдат използвани за обслужване на лихви по други заеми от банката и за

лична изгода и обогатяване

Банката твърди, че заемите са били уговорени с цел умишлено фалшифициране на сметки, прикриване на лоши задължения и измама и са навредили на руския регулатор, одиторите на банката и нейните обикновени руски клиенти.

Това е довело до колапса на банката през декември 2014 г. и е наложило оздравяването й с милиони на руския данъкоплатец.
Върховният съд изслушва през 2018 г., че семейните имоти на Юров, вписани на името на съпругата му Наталия, включват Oxney Court, готическо имение с плувен басейн и тенис корт на брега на Кент, закупено за 4,1 милиона паунда без ипотека през 2012 г.; два имота в Кипър и три апартамента в Челси на обща стойност над 6 милиона паунда. Портфолиото на Фетисов и съпругата му Елена Пишулина включва имение за 4,25 милиона паунда в Оксшот, Съри; апартамент за 1,6 милиона паунда в Челси и резиденция близо до Москва за 3,45 милиона паунда. Луксозното имение в Оксшот, Съри, е увеличило цената си до 5,51 милиона паунда, след като двойката е купила дома, според Zoopla. То разполага със закрит плувен басейн с изглед към градина, и кино.
Русия се опитва да екстрадира Юров от Обединеното кралство през 2018 г., но искането е отказано с мотива, че той няма да получи справедлив процес.
Позицията на ответниците е забележителна. Г-н Юров и г-н Фетисов не отричат, че средствата на банката са били преведени чрез мрежа от компании, но поддържат тезата, че това е направено
законно и в най-добрия интерес на банката
Според Юров и Фетисов процесът на прехвърляне на средства чрез офшорни фиктивни компании трябва правилно да се характеризира като "управление на баланса " след финансовата криза от 2008 г. Съдът в крайна сметка реши, че има "схема на Понци".
От своя страна, г-н Беляев отрича всякаква информация за твърденията на банката и за участие в упражнението "управление на баланса", според whitecase-com.

Сред семейните имоти на Иля Юров е готическото имение.
Сред семейните имоти на Иля Юров е готическото имение.

Сега банката се стреми да възстанови дължимите пари в Обединеното кралство, но министрите са изправени пред въпроса дали санкциите ще попречат за това. National Bank Trust е мажоритарна собственост на Централната банка на Руската федерация, така че всички пари, възстановени във Великобритания, могат да се върнат обратно в руската държава.
Кристин Джардин, говорител на Министерството на финансите, казва: "Има твърде много въпросителни около National Bank Trust и дали тя всъщност е в състояние да насочва средства към режима на Путин".
"Нуждаем се от кристално ясни отговори дали банката е в състояние да събере чуждестранни пари в брой, от които Кремъл толкова има нужда, и да ги изпрати обратно в Русия. Правителството трябва да увери британската общественост, че
санкциите се прилагат към всички приближени
на Кремъл без изключение и че National Bank Trust не е в състояние да помогне на Путин да финансира своя военен бюджет. Ако е така, трябва незабавно да се санкционира."
Джардин внесе парламентарно питане за това дали банката ще бъде обект на санкции.
Министерството на външните работи обяви икономически санкции срещу Руската централна банка на 28 февруари, четири дни след инвазията в Украйна. Ведомството не коментира дали National Bank Trust също подлежи на санкции, според в. "Гардиън".
Steptoe & Johnson, правната кантора, която е действала от името на банката, заяви, че англичанин на име Бенедикт Уорсли управлява офшорната мрежа на банката. 52-годишният Уорсли създава кипърски подставени компании за банкерите и ги урежда да наемат суперяхти и частни самолети, които са платени със средства на банката. Той е наел и екип в Кипър, който "бълва фалшиви документи в нещо като фабрика за документи".
Служители на Обединеното кралство казват, че систематично санкционират руски лица и организации, но не коментират конкретни случаи. "Докато той (Путин) продължава тази война, ние ще продължим да затягаме с допълнителни санкции", казва служител, цитиран от "Гардиън".

В семейното портфолио на Николай Фетисов е имение за 4,25 млн. паунда в Съри.
В семейното портфолио на Николай Фетисов е имение за 4,25 млн. паунда в Съри.