Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Местопрестъпление, оградено с полицейски ленти. Снимка: Архив
Местопрестъпление, оградено с полицейски ленти. Снимка: Архив

Часове след нападението заедно с познати на финландката я търсил в парк

Двамата се скарали заради зависимостта на IT специалиста към хазарта

"Соня я няма и не ми вдига телефона. Не знам къде е, изчезна. Моля ви, помогнете ми да я намерим, защото ще се побъркам."

Това казал на приятелките на убитата финландка Соня гаджето й Томас Тибел, който бе задържан за смъртта на жената, научи "168 часа". Преди полицията да открие трупа й в куфар в гардероба на квартирата им в софийския квартал "Лагера", 25-годишният сенегалец опитал да си създаде алиби. Той потърсил близките на жертвата притеснен, за да ги попита дали случайно не са се чували с половинката му. Пред тях дори едва не се разплакал, молейки ги заедно да обиколят местата, на които тя е ходила, и да я открият.

Познатите на Соня потвърдили, че не са се виждали с нея

Те също не успели да се свържат с жената по никакъв начин. Заедно с Тибел обиколили парка, в който тя правела джогинг. Там обаче също нямало никаква следа. Малко след това заедно с Томас, който бил компютърен специалист, се отправили към квартирата им. Оттам взели документи и тръгнали към 6-о районно управление с идеята да я обявят за издирване.

В този момент познатите на жената все още не се съмнявали в приятеля й. Не им минавало през ум, че може той да има нещо общо със станалото, тъй като Соня не споделяла да са имали проблеми. Не е казвала той да е проявявал агресия спрямо нея. Нямало и сигнали за домашно насилие. Според властите кавгите между двамата започнали две седмици преди убийството. Причината за караниците им била зависимостта на Томас към хазарта, пише "24 часа".

Младежът редовно проигравал парите си на спортни залози, дори хакнал телефона на Соня, за да получил достъп до банковата й карта. С нейни средства, без да й иска разрешение, пазарувал онлайн.

"Единственият проблем в отношенията помежду им бил този", казват познати на любимата на Тибел.

Когато тя разбрала, че от картата й някой точи пари, веднага помислила, че става въпрос за измама. Първоначално нямала съмнения в Томас и дори се разбрала с него да му преведе остатъка от сумата по сметката. Направила го превантивно, за да не изгуби и тези пари. Те обаче също намалели осезателно и тогава Соня осъзнала, че мъжът до нея има вина. Скарали се, а скандалът прераснал в побой. В яростта си IT специалистът взел кабел и го увил около врата на гаджето си. Започнал да я души, а след като тя починала, той напъхал тялото й в куфар.

Скрил го в гардероба на апартамента с идеята, че полицията няма да посети жилището, дори и да подаде сигнал, че тя е изчезнала.

Властите обаче го заковават по няколко улики. На първо място, Томас не успял да сдържи емоциите си пред полицая от 6-о районно, който го разпитал. Мъжът бил прекалено емоционален и притеснен, сякаш имал общо със съдбата на половинката си. Това мигновено го направило съмнителен.

Пред униформения обяснил същото, което казал и на приятелките на Соня. Не я е чувал и виждал, нямал идея какво се е случило с нея, но бил много притеснен да не е станало нещо лошо.

Малко след разговора полицейски екип се отправил към квартирата на двойката, за да направи оглед и да установи дали има следи от взлом.

Ключалката обаче не била разбита, а вътре било сравнително подредено. Униформените проверили всичко, за да установят, че нападение с цел грабеж не е имало. Не пропуснали нищо.

Отворили и гардероба, където бил оставен голям куфар. В него открили тялото на Соня, а Томас мигновено бил арестуван.

“Не съм виновен, нямам общо”, били първите думи на мъжа, когато трупът на любимата му бил намерен.

И до момента както пред разследващи, така и пред съда той отрича да има пръст в смъртта на половинката си. Твърди, че е съкрушен и не е очаквал подобна развръзка на събитията.

Разследващите обаче са категорични, че Тибел е отговорен за кончината на чужденката. По кабела, с който е била удушена Соня, е намерена негова ДНК.

Каква присъда ще получи за нападението срещу приятелката си, остава неясно. Той е привлечен като обвиняем за умишленото й умъртвяване.

"Огромно евала за невероятния хъс, професионализъм и отдаденост на работата на колегата от 6-о РПУ, който откри поредната безследно изчезнала жена! За съжаление - този път в сак", написа кримипсихологът Тодор Тодоров във фейсбук профила си.