Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Gama'a al-Islamiyya или Ислямската група IG е египетско сунитско крайно движение, което се бори за сваляне на правителството на Египет през 90-те години. То извършва стотици смъртоносни атаки срещу полицията и силите за сигурност, както и срещу туристи. Едно от най-бруталните нападения е през ноември 1997 г. в Луксор. При него загиват 58 чуждестранни граждани, които са на екскурзия. IG поема отговорност и за опита за убийство през юни 1995 г. на египетския президент Хосни Мубарак в Адис Абеба, Етиопия. Групата е определена за терористична за първи път през 1997 г.

Броят на членовете на организацията не е известен.

Твърди се, че в своя пик под нейно командване са били няколко хиляди членове и още толкова симпатизанти. Според публикации в медиите представителите на IG живеят в провинциите Ал-Миня, Асют, Кина и Сохадж в Южен Египет.

Предполага се, че имат подкрепа и в Кайро, Александрия и други градове, където са съсредоточени безработни студенти. Според египетското правителство организацията е получила подкрепа от още няколко места. Нейни приятели били афганистански бойни банди, както и самият Бин Ладен.

Финансирането й също е под въпрос. Службите смятат, че тя получава средства от различни ислямски неправителствени организации.