Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков
Дмитрий Песков

Кремъл заяви, че ще бъде "откровена кражба" от страна на групата на седемте най-развити икономики и Европейския съюз (ЕС) да изземат замразените чуждестранни резерви на Русия и изразходването им, за да окажат финансова помощ за възстановяването на Украйна след войната. Подобен ход е незаконен и би изисквал подходящ ответен отговор, каза пред медии Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от Ройтерс.

Никой не е информирал Русия за подобна инициатива, която според Песков би била "незаконна и, разбира се, изискваща подходящ отговор... Това всъщност би било откровена кражба".

На този фон германският финансов министър Кристиан Линднер, заяви пред четири европейски вестника, че е отворен към идеята за изземване на руски държавни активи, чрез които да се подпомогне финансово възстановяването на Украйна и че ефектът от тези предложения вече се обсъжда сред страните членки на Г-7 и ЕС, предаде БТА.

Г-7 и някои от големите западни икономики вече забраниха транзакциите с руската централна банка и замразиха активите й, попадащи под техните юрисдикции, на стойност около 300 милиарда долара, след като Русия започна това, което нарече специална военна операция в Украйна, припомня Ройтерс.