Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви.
Иван Костов в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви.

"Депутинизацията е понятие, което е близко до избирателите на "Демократична България", но не става много за анализ. Аз предпочитам да използвам по-конкретните прояви на феномена, който представлява голям риск за националната ни сигурност и за функционирането на политическата ни система.След като Русия със специален закон обяви и нашата страна за неприятелска виждаме истинска хибридна война срещу България, включително агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договора, което е абсолютно недопустимо. Това, заедно с петата колона в страната, наистина представляват много сериозен риск за сигурността и затова политическата система, ако бъде така дестабилизирана, както беше дестабилизирана преди няколко месеца - да влиза от избори в избори, от служебно правителство в ново служебно и да не е в състояние да излъчи парламент, който да е способен да решава задачите, което силно ще увреди интересите на България"

Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Всъщност скритата хибридна агресия срещу България аз я наблюдавам още от 2014-2014 година. Наистина тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща. Нэо това не е нещо изненадващо. Въпросът е как се възприема това, че сме неприятелска държава от политическия елит в страната и от хората.. Мисля, че хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия и подценяват малко. Да си така държава на Русия означава, че към тебе могат да бъдат предприети всякакви средства за действие и противодействие, както казва руският закон, за да бъде неутрализирана тази заплаха, която те считат, че България представлява. Примерно да бъде отровен оръжеен търговец, да бъдат взривани оръжейни складове, да бъдат убити скришно хора. И като минем през всички форми на аглесия в сферата на пропагандата, нападения върху сайтове и правителствени структури. На една конференция го представих като "доктрината на Герасимов" - елиминиране на противника, без да се прилагат военни средства", добави Костов.

Според него това би могло да се предотврати чрез национално съгласие, за да бъдат неутрализирани тези заплахи. Било необходима пълна проверка на лоялността на службите, които са подавали невярна информация преди началото на бойните действия, след началото убедили президента и доста други политици, че войната щяла да трае съвсем кратко и Русия ще превземе Украйна. Нулевата енергийна зависимост пък бил ключов термин за бившия премиер, защото "чрез енергетиката Русия би могла да предизвика големи вълнения, падане на правителство и какво ли не".

"Трябва да се намерят заместители на природния газ и още отдавна сме изчислили, че навлото през океана на втечнения газ няма да оскъпи цената на газа повече от тази, на която ни го продава "Газпром", каза още Костов. Той се обяви да предприемем и санкции срещу определени лица и фирми, които могат да навредят на сигурността на страната. Това го правели Великобритания, Германия и други страни. "Въпросът е не да бъдат национализирани фирмите, от които зависи националната сигурност, а да бъдат контролирани, за да не могат да саботират сигурността ни", заяви той. Той не съжалявал, че е продал "Лукойл" на руснаците:"Те спечелиха един честен търг, те дадоха най-добрата оферта. "Лукойл се държеше много лоялно към интересите на българската държава докъм 2007 г. След това те престанаха да плащат, а тогава начело на държавата беше Сергей Станишев. Тройната коалиция допусна това нещо. Румъния как ги накара да си плащат данъците?"

Костов даде и прогноза за развитието на войната в Украйна. "70% считам, че Русия и Украйна ще направят военна линия помежду си и ще се бият там в продължение на година. Това ще е война на изтощение, а изтощената ще е Русия", подчерта бившият премиер. За Костов 30% има шанс Украйна да накара Русия да се изтегли по-бързо.

"Има ентусиазирани хора в Украйна, които считат, че ще разбият руските войски или ще ги демолизират до степен да ги принуди да наппуснат страната. Впрочем аз не разбирам позицията на Байдън, че Русия няма накъде да отстъпи, че президента Макрон казва, че не бива да бъде унижавана Русия, а от друга страна се притеснявам от онези европейски политици, които казват, че Украйна ще победи.

Притеснявам се от такива изказвания, защото не става въпрос за никаква победа и никакво притискане на Русия в ъгъла и унижение. Русия просто трябва да изтегли войските си от тероторията на Украйна. Това са целите на украинското управление, които никой не чете и никой не цитира, а това е целта на украинските въоръжени сили. Когато Русия изтегли войските си, тя няма да е победена, тъй като никой няма да навлезе в територията на ядрена държава, нито ще бъде унижена, нито ще се намира в ъгъла. Тя просто ще си прибере войските. И в този смисъл много по-прецизно и по-правилно укроинското ръководство е дефинирало целите си. Те трябвда да освободят територията си. Това е. Това може да не е победа. Русия може да излезе от тази история с някакъв приличен договор", коментира той.

"Русия няма как да не напусне територията на Украйна, въпросът е кога и как ще го направи. Именно това не се разбира. Хората у нас са раздвоени, защото политиците ни говорят за това, че срещу Русия никога - трябва да пълзиш. Така не може", коментира той.