Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силна буря връхлетя Търговище 
Снимка Freddy Fati
Силна буря връхлетя Търговище Снимка Freddy Fati

Бури, градушки и смерч в Търговище и Варненско.

Буря се разрази за кратко в следобедните часове в Търговище. Интензивният валеж от дъжд, който започна около 15.00 часа и продължи 10-15 минути, бе придружен с градушка с големина на грахово зърно.

По данни на ръководителя на Метеорологичната обсерватория в областния град, ледените зърна са били с размер 4-6 милиметра. Вятърът в региона е западен, но не силен.

По данни на специалиста, максималната температура, измерена, е около 26 градуса, а по време на валежа е паднала до 17,7 градуса.

Информация за паднала градушка има от отделни части на няколко населени места в общината. Стойчева допълни, че в Омуртагско градушка е нямало.

Градушка падна и в района на село Орешак, Варненско. Буря имаше и северно от Варна, която породи и смерч.

Северно от Търговище, Шумен и Варна и то по конвергентната линия се формират гръмотевични бури.

Според последните данни наоколо 5-10 км северно от Варна, валежите са надминали 40 л/кв.м, а в самия град - между 5-15 л/кв.м.

Клетките през следващите часове ще се слеят в мезо-конвективна система. Във вторник ще бъде предимно слънчево, сутринта на отделни места по Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. Около и след обяд от запад облачността, висока и средна, ще се увеличава, сочи прогнозата за времето.

На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Северна и Източна България, а в планините над около 1600-1700 m ще вали сняг. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще са от 16°-18° в източните до 24°-26° в западните райони.