Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лена Бориславова
Лена Бориславова

Шефът на кабинета на премиера: Темата "Северна Македония" няма да свали правителството

Шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова отрече да има силен външен натиск върху България по казуса със Северна Македония. По думите ѝ у нас се провежда опит за вътрешнополитическа дестабилизация по темата за югозападната ни съседка.

За огромен натиск по темата говори и президента Румен Радев.

"Твърдението за външен натиск не следва да бъде кредитирано", каза Бориславова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Попитана в какъв дух са били въпросите по темата на срещата в САЩ, тя отвърна: "Темата бе повдигната на една от срещите. Но по никакъв начин не е имало натиск. Не е казано "това или нищо повече". Питаха "какво става". Казахме, че чакаме резултати - външните министерства на България и Република Северна Македония работят и когато има резултати, ще бъде оповестено публично."

"Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че Република Северна Македония има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата", каза Бориславова като уточни, че междувременно външните министерства на двете държави продължават активно разговорите.

На въпрос дали има притеснение заради напрежението между управляващите и президента Румен Радев и изострения диалог между дведе страни, Бориславова заяви: "С президента имаме различни визии по наболели обществени въпроси. Аз самат асъщо не съм споделяла някои от позициите на президента във връзка с това, че ако ние бъдем европейски партньор на ЕК, както държави като Полша и Румъния, по отношение подкрепа на Украйна, това щяло да доведе война у нас. Ето, взехме решение за военно-техническа помощ, война у нас няма. По тази линия имаме разминавания, но така работи едно демократично общество. Ако имаме единомислие по всички въпроси - кабинет, опозиция, общество, ще заприличаме на Северна Корея - без свобода на словото, без демокрация."

Тя беше категорична, че кабинетът води единна политика спрямо Северна Македония. Бориславова отдаде изказванията на външния министър Теодора Генчовска за различия между МВнР и външнополитическия екип на премиера като "грешка на езика".

"Външната политика на България се води от Министерството на външните работи - тоест, от Теодора Генчовска. Винаги тя лично или нейни заместници придружават премиера и тя лично потвърди, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го отдавам на грешка на езика. България поддържа единна външна политика спрямо Република Северна Македония", заяви Бориславова.

Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва документ, който да покаже напредък по преговорите заради неспазване на договора за добросъседство.

"Никой няма да прави самосиндикални крачки. В този смисъл - няма как това да е причината да бъде свалено правителството и кабинетът да не продължи напред", категорична е Бориславова.