Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

25 000 долара е струвало прибирането на 15-те моряци от кораба „Царевна“. Това заяви днес по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ/СДС Славена Точева. 

Парите са от бюджета на Министерския съвет, те са финансирали полета на правителствения самолет, транспортирал моряците до летището във Варна,  където кацнаха на 18 април с полет от Сочи. Те бяха посрещнати от премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска.

„Нашето правителство пое личен ангажимент да се свързва с екипажа на всеки три дни. Имаше три пъти прозорец, но всички ние преценихме, че опасността е прекалено голяма за тези 260 м, които трябваше да минат с опасност за живота им. За останалите от екипажа – те стоят и чакат да видят кога самият кораб ще може да се предвижи от пристанището до България. В момента те имат избора да напуснат кораба, те не са заложници на кораба, даже в момента им се носи храна от хора на пристанището. Предпочитат да стоят, защото, както знаете, ако капитанът напусне, всеки може да превземе кораба“, допълни премиерът Кирил Петков.

На въпрос на Точева коя българска служба е била ангажирана с евакуацията на моряците, той посочи, че цялата операция се е координирала от военно разузнаване и за повече детайли може да бъде извикан генерал Венев, но на закрито заседание на НС.