Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният съд в Стара Загора днес постанови присъда, с която наложи на 51-годишния Г. Г. от Стара Загора наказание лишаване от свобода в размер на дванадесет години, което да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим, съобщиха от съда.

Делото се гледа в разширен състав, в който участваха двама съдии и трима съдебни заседатели.

Съдебният състав призна подсъдимия за виновен в това, че на 19/20.04.2021 г. в Стара Загора отнел чужди движими вещи - парична сума в размер на 15 лева, от владението на 76-годишен мъж, с намерение противозаконно да ги присвои. Той направил това, като употребил и деянието му е придружено със средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота на пострадалия - асфикция, от която на 23.04.2021 г. е последвала смъртта му. 

Съдът постанови при изпълнение на наказанието лишаване от свобода да бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Отделно Г. Г. ще търпи и наказание от още две години и единадесет месеца лишаване от свобода, при първоначален "строг" режим, тъй като престъплението, за което днес съдът постанови присъда, е извършено в изпитателния срок по предходно негово осъждане отново за грабеж, придружен с употреба на сила.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.