Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съветът по правата на човека към ООН одобри разследване на възможни военни престъпления, извършени от руски военни на украинска територия.

Украинските власти започнаха разследване, след като се появи информация и кадри на които се вижда как руски войници стрелят по цивилни, предаде БНТ.

Сраженията в района на Харков продължават. Критична остава и ситуацията в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол.

Според вицепремиера на Украйна Ирина Верещчук в момента се подготвя пътна карта за евакуацията на оставащите в завода украински бойци.

От началото на войната през февруари Украйна е получила 5,4 милиарда долара от западните си партньори. Малко над 800 милиона са под формата на грантове. Това обяви финансовият министър на страната. Към момента военните разходи възлизат на 8 милиарда и 300 милиона долара. Въпреки трудностите Украйна е решена да обслужва дълга си, каза още министърът.

По данни на ООН от началото на руската инвазия Украйна са напуснали 6 милиона души, а 8 милиона украинци са били принудени да напуснат домовете си. Според президента Володимир Зеленски Русия търпи стратегическо поражение.

"Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за целия свят, дори за онези, които продължават да поддържат контакт със страната. Русия просто няма куража да го заяви. Те са страхливци. Опитват се да скрият истината зад ракетни и артилерийски атаки. Ето защо задачата ни е да се борим, докато не постигнем целите си в тази война - да освободим земята си, народа си и да гарантираме нашата сигурност", заяви украинският президент Володимир Зеленски.