Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опра Уинфри е истинско вдъхновение за художниците, които често я пресъздават на платната си.
Опра Уинфри е истинско вдъхновение за художниците, които често я пресъздават на платната си.

Кои са най-богатите милиардери и най-рисуваните представители на тъмнокожия елит в САЩ

Глори Самджоли, 24-годишна художничка и феминистка, запълва празна ниша в изкуството – тя рисува тъмнокожи благородници в стила на историческите европейски портрети. "Рядко може да намерите афроевропейци, които не са показани като роби, слуги или като декорация, част от фона на картина", казва Самджоли, която учи изящни изкуства в Университета по изкуствата в Лондон.

"Казах си: "Чакай, къде е останалата част от действителността?". Самджоли кани сестра си и приятел в Неапол да участват в косплей – представление, в което участниците носят костюми на определен персонаж. Облечени царствено в мъжки брокатени жилетки, бродирани ризи, бричове, те оживяват в картина на Самджоли. Въпреки нейната помпозност и жизненост картината би могла да бъде незабелязана, с изключение на факта, че художничката и двамата модели са тъмнокожи, пише "Ню Йорк Таймс".

Глори Самджоли решава да създава свои маслени портрети, по подобие за европейските майстори, в които съвременни художници, собственици на бизнес, писатели и интелектуалци, много от които нейни приятели, са в костюми и аксесоари на благородници. Тя продава отпечатъци от картините си чрез уебсайта си и публикува постове в акаунта си в инстаграм "Blackaristocratart".

"Искам да изведа на преден план тези хора, които досега участват като “бележки под линия в историята”, казва тя в интервю за "Таймс. Самджоли не крие, че за нея изкуството е провокация. И не се интересува имало ли е аристократи въобще. Вероятно много малко.

За първата тъмнокожа аристократка в британския кралски двор се смята Елизабет Дидо Бел, дъщеря на робинята Мария Бел и капитан сър Джон Линдзи.

Тя е приета от своя прачичо, лорд Уилям Мъри, първи граф на Мансфийлд, и отгледана сред пищната обстановка на Кенууд хаус в Хампстед, Лондон, заедно с братовчедка си.

През 1778 г. шотландският художник Дейвид Мартин я рисува в копринена рокля, с перли и тюрбан, заедно с братовчедка й.

През XVII в. и след това става модерно "тъмнокожите" прислуги в британския аристократичен дом да бъдат показвани в портрети, се казва в статия, публикувана в artuk.org. Като цяло портретите на тъмнокожи в повечето случаи са детайл в сюжета, свързан с основното лице на картината - бял аристократ.

Едва в края на XIX век афроамериканците в САЩ имат възможността да участват във феномена на портретната фотография. А през XX в. някои представители на афроамериканската аристокрация или буржоазия, както някои ги наричат, имат собствени портрети и дори техни копия, които може да се продават в интернет.

В Националната портретна галерия на Смитсъновия институт има портрет на първия афроамерикански милиардер Робърт Луис Джонсън, дело на художника Сими Нокс. Портретът е подарък от самия Джонсън, предприемач, медиен магнат и филантроп, основател на първата частна "черна" кабелна телевизия "Блек Ентъртейнмънт ТВ" - BET.

Той е роден през 1946 г. в Хикори, Мисисипи, като деветото от десет деца на учителка и фермер, и става през 2001 г. първият тъмнокож милиардер в САЩ.

Джонсън завършва Университета на Илинойс през 1968 г. с бакалавърска степен по социални науки и става член на братството "Капа Алфа".

Получава магистърска степен по обществени науки от Удроу Уилсън в Принстънския университет през 1972 г. Работи в телевизионната индустрия и през 1979 г. създава първата кабелна телевизионна мрежа, насочена към афроамериканците - BET.

Когато мрежата стартира през 1980 г., тя се излъчва само два часа в петък вечер. BET за първи път реализира печалба през 1985 г. и през 1991 г. става първата контролирана от тъмнокожи компания, листвана на Нюйоркската фондова борса. През 1998 г. Johnson and Liberty Media купуват всички акции на компанията.

Viacom придобива BET през 2001 г.; Джонсън печели над 1 милиард долара от продажбата, което го прави първият тъмнокож американски милиардер. Той остава изпълнителен директор на BET до 2006 г. След това основава The RLJ Companies, холдингова компания с разнообразно портфолио, включващо инвестиции в хотели, недвижими имоти, частен капитал, финансови услуги, управление на активи, автокъщи, спорт и развлечения.

Джонсън е и първият афроамерикански собственик на клуб с голям отбор в американската спортна лига - Charlotte Bobcat, като през 2010 г. продава мажоритарния си дял на Майкъл Джордан. От 2016 г. Джонсън е ангажиран с разработването на услуга за стрийминг на видео по заявка. Той е обект на критики от щаба на Обама, защото пред 2008 г. подкрепя със свои изказвания кандидата за президент Хилари Клинтън.

След десетилетия упорита работа в технологичната и финансовата индустрия милиардерът Робърт Ф. Смит днес е най-богатият тъмнокож в Америка (състоянието му е с нетна стойност от 5 млрд. долара към юли 2021 г. според сп. "Форбс"). Той е и един от 125-те най-богати в класацията. Смит е бивш изпълнителен директор на "Голдман Сакс", инженер химик, филантроп и инвестиционен банкер, който дълго време не търси никаква публичност и в интернет не може да бъде намерен негов портрет. През 2016 г., когато става ясно, че е най-богатият тъмнокож в САЩ, повечето хора никога не са чували името му. Смит се присъединява към глобалната инициатива за благотворителност Giving Pledge през 2017 г., като обещава да раздаде по-голямата част от богатството, което е натрупал през живота си, и е първият афроамериканец, който се подписва под меморандума.

"Бих казал: "Вижте данните", но разбрах, че хората, вземащи решения, всъщност не гледат данните… И разбрах, че сега трябва да им помогна да разберат кой съм аз и какво е Vista. Така че едно от нещата, които направих, беше да открия брилянтна стратегическа фирма, която да ми помогне да организирам този процес..." – казва той.

И допълва: "Трябваше да науча нов занаят: как набирате средства за частна инвестиционна фирма". Робърт Ф. Смит е открил, че част от неговото призвание е също да раздава богатството си за благотворителни каузи, в това число да популяризира афроамериканската култура, образование и изкуства. Като физическо лице той дарява на Националния музей за афроамериканска история и култура 20 милиона долара през 2016 г.

Дейвид Стюард увеличава състоянието си и през 2021 г. е с 4 милиарда долара богатство според сп. "Форбс". Това е обяснимо, като се има предвид сферата на дейност на Стюард – той е основател и председател на ИТ доставчика World Wide Technology. Израснал е в изолирания Юг в семейство със седем братя и сестри. Баща му е работил като механик, портиер и боклукчия.

В първите дни на кариерата си Стюард понякога оставал без заплата и веднъж гледал как прибират колата му от служебния паркинг. Днес той е мажоритарен собственик на компания с 14,5 милиарда долара продажби, чиито клиенти са Citi, Verizon и федералното правителство. Стюард дари 1,3 милиона долара на Университета на Сейнт Мисури, а през 2018 г. създава Института за джаз изследвания на Дейвид и Телма Стюард.


Black Label - в цял свят това е общоприет термин за ексклузивен и скъп продукт, знак за най-високо качество.