Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близък до Янис Скафтурос кипърец вече е защитен свидетел. Имал общо с контрабанда на горива, регистрирал транспортна фирма у нас

Разследвали убития за похищението на един от най големите бизнесмени - Периклис Панагопулос

От две години очаквал покушението, ходел неотлъчно с охрана

Атика, Закинтос, Миконос, България и Кипър. Това са местата, на които разстреляният навръх Великден Янис Скафтурос - Чичо Джо, имал доверени сътрудници, научи "168 часа". Убитият по време на семейно тържество в родното си гръцко село Скурта в област Беотия 53-годишен мафиот участвал в контрабанда на горива, генерирайки обща годишна печалба от 250 млн. евро, твърдят полицията и медиите в Южната ни съседка.

Според разследващи в схемата водеща роля играел 52-годишен кипърец, който през 2018 г. създал транспортна компания в България, притежаваща камиони за превоз на химически разтворители.

"Същото лице е обвинено за участие в организираната престъпност в Кипър и е свързано с кървави атаки в периода 1999 - 2004 г. - изясняват властите. - Името му не може да се назове, тъй като то се е присъединило към програмата за защита на свидетели. Има информация, че си е сътрудничило с екстремисти от България и държави от бившия СССР."

Службите са категорични за участието на Скафтурос в бизнеса с горива. Наскоро те заявиха, че през последните години тази дейност се е считала за най-популярната в подземния свят на гръцката мафия. Съобщиха и че водят разследвания по сигнали за бензиностанции в западните предградия на гръцката столица, които принадлежали на подставени лица. Зад тях обаче стояла цяла мрежа от престъпници, които съхранявали в тайни помещения контрабандно гориво.

Именно това е и първата следа, която полицията разследва във връзка със смъртта на Скафтурос.

"Имаме индикации за това кои са хората, стоящи зад убийството му, както и какви са били техните мотиви - обясниха разследващите. - Опитваме се да използваме грешките им в дръзката престъпна операция, която са предприели срещу мишената. Имаме информация, че Скафтурос е влязъл в конфликт и съответно приключил отношения с други лица, участващи в търговията с горива. Те имат контакти както с престъпници, така и с полицейски служители, и дори политически представители. Жертвата може да е убита след нефинализиран договор през 2020 г. в южните предградия на Атина.

От известно време в периметъра на гръцката мафия, базирана в западните покрайнини и извън нея, действа силна организация, която унищожава опонентите си и усъвършенства атаките си чрез вербуване на опитни екзекутори."

Според роднини на застреляния мафиот от две години насам той знаел, че се готви покушението му. Споделял дори, че се страхува от това да не бъде нападнат от наемници, които ще бъдат облечени като полицаи, за да го измамят. По тази причина охранителите му били неотлъчно до него. Това обаче не помогнало при нападението преди дни. Стрелците пристигнали с мотори и необезпокоявано влезли в двора на бащината къща на Скафтурос, където произвели множество изстрели. Те били четирима, но само двама от тях стреляли. В мишената попаднали 15 куршума. Ранени били още дъщеря му и свекъра му, които са настанени в болница без опасност за живота.

Интересен факт според гръцките медии е, че извиканите полицаи закъснели с близо 30 - 40 минути. Така те пропуснали възможността да задържат на място нападателите. Двама от тях дълго време опитвали да поправят преобърнатия в калта мотоциклет, който откраднали малко по-рано.

След като не успели да го направят, избягали в неизвестна посока пеша. По информация на властите наемниците използвали калашников. Разследващите са категорични, че извършителите на поръчката са били професионалисти, а акцията била добре планирана.

Службите не изключват изпълнителите да са от чужбина, което би означавало, че те са напуснали страната веднага след като са изпълнили задачата, за която им е платено. За тяхното откриване вътрешното министерство проведе мащабна акция, в която бе включен и хеликоптер.

Съмнения сега падат и върху охранителите на Скафтурос. Причината - информацията за това къде ще празнува Великден със семейството си тази година знаели много малко хора.

Седмица след разстрела приятел на мъжа обясни, че снимки, публикувани в социалните мрежи, може да са издали местоположението му. За да не разкрива къде се намира, жертвата предупреждавала роднините си да не пускат фотоси с него в интернет. Имали уговорка това да се случва два дни по-късно, а не в момента, в който са на мястото.

"Той винаги е казвал на близките си, че ако искат да качват видеоклипове, трябва да го правят след партитата, защото са в опасност - сподели приятелят му Янис Сафтуру. - Където и да ходеше, го правеше тайно и незабележимо.

На последното празненство повечето присъстващи излъчваха на живо от телефоните си какво се случва на сбирката, за да се похвалят. Обадих му се и му казах, че много хора ще разберат къде е и какво прави в момента. Така целият интернет научи за него.

С това, което близките му направиха, те дадоха на извършителите достатъчно време и детайли как да изпълнят поръчката за убийството му. Разбрали са и точно кога охраната му си е тръгнала, за да ги остави в най-тесен семеен кръг. Точно тогава той беше най-уязвим. Никога не е очаквал, че може да го нападнат сред жени и деца. Причината - неписаният закон на "кръстниците"."

Какво представлява той?

Според гръцките власти в подземния свят имало негласна уговорка между престъпниците, според която не можело да се посяга на жените и децата им. Смъртна присъда издавали само помежду си, както и сред останалите членове на бандите, но не и към близките им.

Криминалната догма обаче беше нарушена за първи път през май 2016 г., когато с девет куршума беше разстрелян 47-годишният бивш културист Василис Гривас пред основното училище в квартала "Гликон Нерон", докато вози 10-годишния си син.

Според гръцкото издание tovima първият сблъсък на Скафтурос с властите е през лятото на 2002 г., когато започва съдебен процес за незаконни дейности, в които участва той и още няколко души. Към днешна дата почти всички от изправените тогава на подсъдимата скамейка са убити.

Смята се, че екзекуциите им са били поръчани от хора от бандата, а не от конкуренти. Преди 20 години групата била разследвана и за изнудване на собственици на нощни заведения. По същото дело се споменава и че Скафтурос е заплашил полицай с пистолет.