Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Стоянов
Петър Стоянов

У нас русификацията дори в топонимите е така неразделна част от нашето битие, че не си даваме сметка, заяви президентът Петър Стоянов (1996-2001), който навършва 70 години след няколко дни. И даде пример с разговор със свой гост по време на мандата си.

Приемат парада на пл. "Александър Невски". Гостът гледа катедралата и пита: "Вероятно носи името на български светец?" И разбира, че е кръстена на руски пълководец. Качвате се на автомобила и виждате великолепен паметник, който е на руски император. Караме по бул. "Руски" и виждате великолепна църква.

Гостът пита - "Вероятно това е стара бълггарска архитектура?" В този момент замълчавате, но шефът на протокола казва, че това е руската църка. И накрая отивате на "Дондуков" 2. "Това сигурно е ваш посланик, генерал?", пита гостът. Не, това е руски генерал. И накрая приветствате чужденеца в Гербовата зала с добре дошли в независима и горда страна, която се е гордяла със своята свобода и независимите си решения."

На въпрос кога е по-голямо руското влияние - през 1997 г. или сега, Петър Стоянов заяви, че надеждите по времето на Елцин бяха Русия да тръгне по демократичен път. 

"Всички в момента са изключително внимателни. През 2008 г. НАТО реши, че може един ден да приеме Украйна и Грузия. Две седмици преди сегашната война ген. секретар на НАТО даде пространно изявление - да, има го, но не е даван срок за това и не са започвани преговори. После добави - продължаваме да държим отворена за диалог вратата за Русия", каза още Петър Стоянов.

Тези думи са изречени преди войната. "И тогава политолог на президента Путин смути хората - "Вие бъркате, че сме 1948 г. (когато ядрено оръжие имат само САЩ), но сега е 1949 г. Русия се сдоби с ядрено оръжие през 1949 г. Прозвуча заплашително", обясни президентът Стоянов.

Стоянов цитира Димитър Пешев, когато отказва да изпрати българските евреи в концлагери: "Моралните аргументи са оръжия на малките народи". Когато казваме, че няма да помагаме, обричаме малките народи като жертви. Ние сме малка държава и трябва да защитаваме теза, която защитава малките, категоричен е той.