Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Таско Ерменков. Кадър БТВ
Таско Ерменков. Кадър БТВ

По повод взетото решение за ремонт на украинска военна техника в наши заводи и спекулациите, че изнасяме оръжие:

Някой може ли реално да си представи как точно ще се случи ремонтирането на поразена украинска техника? Това не е смяна на гуми, нали? Как повреден танк или БТР ще се качи на ж. п. платформа, колко платформи ще са необходими, колко локомотива, неразрушени мостове и маршрути, които пречат на руснаците да унищожат подобен конвой? След това в кой точно ремонтен завод ще извършим работата, при условия на липса на лиценз за подобна дейност? Всъщност изборът беше да не подкрепим нито една от декларациите и да бъде отворена възможността за износ на оръжие и боеприпаси по искането на ДБ, с което България, въпреки излизането на БСП от коалицията щеше да се нареди с всички, наливащи бензин в огъня или да се опитаме да наложим конкретика, изключваща оръжие и боеприпаси.

По въпроса за износа за Полша:

Когато бившият шеф на Кинтекс твърди, че изнасяме боеприпаси чрез посредници в Украйна, той видимо подвежда. Посредничеството предполага услуга между купувач и продавач срещу комисионно, платено от продавача или купувача, а цената на стоката се плаща от купувача на продавача. Това явно не е така. България продава директно на други страни членки на ЕС и НАТО и си получава парите от тях без комисионери. Купената стока става собственост на купувача. Според една директива от 2012 година, ако не се лъжа, за разрешаване сключването на подобна сделка се изисква представяне на сертификат за краен получател. Всички договори, сключени със страни членки на НАТО и ЕС за оръжие и боеприпаси са съпроводени от такъв сертификат. Какво прави купувачът с тях - ползва ли ги, дарява ли ги, складира ли ги, е извън нашия контрол. Нито една от страните членки, купили от нас оръжие и боеприпаси не е в забранителния списък.

Интерпретации много. Всеки може да пише, каквото си иска и да обслужва различни от националния интереси. И да не му харесва, фактите са - благодарение на БСП не се взе решение от парламента за износ на оръжие и боеприпаси за Украйна, въпреки неистовото желание на някои ястреби.

От фейсбук