Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на София 
Йорданка Фандъкова, премиерът Кирил 
Петков, президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова приеха строя на армейските блокове.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова приеха строя на армейските блокове. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Срещу България няма пряка заплаха, но има сериозни рисковe, призна министърът на отбраната

С празничен, но критичен залп срещу правителството и политиците Румен Радев предупреди, че страстта на войната не бива да се пренася в България.

Този път президентът бе остър по повод решението на Народното събрание, с което депутатите разрешиха на правителството да окаже военнотехническа помощ на нападнатата от Русия Украйна. Въпреки че част от опозицията, а и от управляващата коалиция са недоволни от текста, който бил твърде “кротък”, думите на държавния глава след водосвета на бойните знамена на 6 май внушават, че България всъщност ще изпраща оръжие.

Партиите пренебрегват здравия разум и решението на Народното събрание за Украйна е

опасна стъпка към въвличането на България във войната

Самата формулировка “военнотехническа помощ” е достатъчно разтеглива и рискована”, повтори Радев в петък. На въпрос дали очаква кабинетът да изпрати оръжия и муниции на Украйна, президентът замълча.

На 6 май всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите военни и към всички, загинали за родината. Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и

адекватни решения, които да не създават рискове,

а да укрепват националната сигурност, продължи с острия тон към политиците Румен Радев. Той предупреди, че военният конфликт в Украйна няма да е кратък и дори ще се разраства. В началото на войната българският държавен глава прогнозираше бърза победа на Русия.

Не бива да се допуска страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото, посъветва държавният глава. Още преди решението на парламента той атакува кабинета, че опитва да вкара България във война, като използва определението “политически шмекери”.

Според президента политиците пренасят страсти от войната у нас, като организират протести с чужди знамена по българските улици.

Думите на Радев срещнаха отпор малко по-късно от съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов.

Президентска власт няма!

Има законодателна, изпълнителна и съдебна, те са упълномощени по Конституция и нека всяка жаба да си знае гьола, заяви лидерът на ДСБ по адрес на Радев в Би Ти Ви.

В парламента има мнозинство около 200 гласа да се подкрепи Украйна и това се случи. Решението не е това, което ние искаме, добави Атанасов и пак заподозря Радев в слабост към Русия.

Военният министър Драгомир Заков също не е доволен от компромисното решение на парламента. Той съобщи, че идната седмица в България украинска делегация ще води разговори по какъв начин точно ще помагаме на Украйна. Срещу България няма военна заплаха, макар да има сериозни рискове, призна Заков пред БНТ.

Президентът се отрече от Янев и Петков, премиерът освиркан

Президентът Румен Радев категорично се разграничи от Стефан Янев, когото на два пъти посочи за служебен премиер.

“Това е за втори път на президентството да се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица, но ако работя с лица или партии, ще го заявя лично”, отговори държавният глава на въпрос дали има принос в новия политически проект на Стефан Янев. 

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се здрависаха след края на церемонията пред Паметника на Незнайния войн.
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се здрависаха след края на церемонията пред Паметника на Незнайния войн.

Така Радев отхвърли слуховете, че е инженер и на новата партия “Български възход”, чието създаване бе обявено преди ден от бившия секретар на държавния глава и два пъти служебен премиер през 2021 г. Ден по-рано и Янев отрече участие на Радев в новата политическа формация.

От думите на президента стана ясно, че отрича и участие в проекта на друг член на служебния си кабинет - настоящия премиер Кирил Петков и “Продължаваме промяната”. През лятото на 2021 г. решението на двама от служебните министри на Радев - Кирил Петков и Асен Василев, да направят своя формация бе изтълкувано като опит за президентска партия. Отношенията между президента и настоящия премиер се изостриха от началото на тази година.

Радев уточни, че назначените от него бивши служебни министри са били силни, когато работили в екип.

“Впускането в партийната политика се оказа съвсем друго изпитание. За много от тях - непосилно”, заяви той.

Единични освирквания срещу премиера Кирил Петков се чуха на церемонията по освещаване на бойните знамена в София, докато Румен Радев приемаше строя на представителните армейски блокове. (24часа)