Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маргарет Ан Бъкли става д-р Джеймс Бари.
Маргарет Ан Бъкли става д-р Джеймс Бари.

Маргарет Ан Бъкли десетилетия наред се дегизирала
като мъж, за да упражнява свободно любимата професия

Самоличността на първата жена лекар в Европа е разкрита 150 г. след нейната смърт. Маргарет Ан Бъкли се е обличала като мъж повече от 50 години и проявявала чудеса от храброст като военния и полеви хирург от британската кралска армия д-р Джеймс Бари.

Умира през 1865 г., а тайната й бива разкрита много по-късно.

Преди 156 години на 25 юли 1865 г. във Великобритания умира първата жена хирург в историята на медицината. Но фактът, че тя е жена, става известен едва след смъртта ?. Защото прекарва почти целия си живот под името Джеймс Бари и прави наистина блестяща кариера като военен лекар, невъзможна за жените през онези години, когато са нямали почти никакви граждански права.

Една смела жена, изпреварила

времето си

Денят на смъртта на Джеймс Бари е двойно значима дата: първо, рожденият ден на британския хирург е неизвестен. На второ място, в този момент официалната биография на Бари е допълнена от неофициални документи, което го превръща в наистина мистична личност. Слугинята, подготвила тялото на прочутия лекар след смъртта му, неочаквано открива, че д-р Джеймс Бари е нормална жена, която дори е раждала. Според нея починалата имала стрии по корема, типични за тези, които прекарали бременност.

Разбира се, необикновената новина бързо попада в жадната за сензации лондонска преса. Оказва се, че дори личният лекар на д-р Бари не е знаел за биологичното поле на титулувания военен хирург. Той просто заявил, че починалата може да е хермафродит. Така в края на 19-и век в света на медицината избухва истински скандал.

Да направиш подобна кариера в една мъжка професия, при това в британската армия, е наистина невероятно дръзко и скандално.

Генералният щаб засекретява веднага всички документи

Новата личност позволява на д-р Бари да направи блестяща кариера в британските колонии - в Южна Африка, Карибите, Малта, Корфу и в края на живота си в Канада.за д-р Бари за сто години.

Погребват го с почести в лондонското гробище Kensal Green под мъжкото име, с което живее повече от половин век. В смъртния акт докторът е записан и като мъж.

Загадката бива разкрита едва в края на 50-те години

на миналия век. Историчката Изабела Рей получава достъп до документите на Джеймс Бари. Така стига до заключението, че всъщност Джеймс Бари е племенница на едноименния известен лондонски художник и рожденото й име е Маргарет Ан Бъкли.

През 2008 г. това потвърждава и бившият хирург Майкъл Дрю Прайс, посветил цели десет години на тази мистериозна история. Наред с други факти и документи, той открива в архивите на живописеца писма от племенницата си Маргарет Ан Бъкли и племенника Джеймс Бари.

Експертизата потвърждава, че те са написани от един човек. Откритията на служителя в архива Дрю Прайс формират основата за подробна биография на хирурга.

Книгата се нарича “Джеймс Бари: Жена пред времето си - от дъщерята на магазинер до войник”.

Маргарет Ан Бъкли е родена между 1789 и 1795 г. в семейството на богат ирландски магазинер от град Корк. Дрю Прайс и неговият съавтор Джереми Дронфийлд твърдят, че на около 14-годишна възраст Маргарет Бъкли е

изнасилена от близък роднина, след което родила момиче

Новата личност позволява на д-р Бари да направи блестяща кариера в британските колонии - в Южна Африка, Карибите, Малта, Корфу и в края на живота си в Канада.То било осиновено от нейния вуйчо, художника Джеймс Бари, член на Кралската академия на изкуствата. Тук трябва да отбележим, че той е бил привърженик на идеята, че жените могат и трябва да получават образование и да имат избирателни права.

Изследователите твърдят още, че идеята за образование и кариера под прикритието на мъж е била подкрепена и от майката на Маргарет. Все още не се знае много за живота на момичето под името, дадено й при раждането, но биографите споменават един много важен епизод: на 18 години самата Маргарет Бъкли споделя с брат си, че ако не е бил нейният пол, щяла без никакво колебание да постъпи на служба като военен лекар. Смята се, че тъкмо по това време Маргарет Ан Бъкли става Джеймс Миранда Бари.

Официалната биография на Джеймс Бари започва през 1810 г.,

когато постъпва в медицинския факултет на Университета в Единбург (където по това време са приемани само мъже). Невъзможно е да се установи точната възраст на хирурга и по друга причина. Има версия, че при допускането Маргарет Бъкли се е мъчила няколко години да обяснява не твърде мъжкия си външен вид и липсата на окосмяване по лицето си.

Мнозина са подозирали, че нещо при този „много млад, почти момче, студент”, не е било наред, но го отдавали на възрастта му. И когато Бари завършва следването си и става лекар, околните вярват, че е само на двайсет.

Същият проблем възниква и когато младият лекар решава да постъпи на военна служба като помощник хирург - командирът на неговото подразделение предполага, че той все още е момче.

Новата личност позволява на д-р Бари да направи блестяща кариера в британските колонии - в Южна Африка, Карибите, Малта, Корфу и в края на живота си в Канада.

Службата му в Кейпската колония обаче се усложнява от двусмислена история - хирургът е

заподозрян в хомосексуални отношения

Новата личност позволява на д-р Бари да направи блестяща кариера в британските колонии - в Южна Африка, Карибите, Малта, Корфу и в края на живота си в Канада.с местния управител лорд Чарлз Съмърсет, поради което Джеймс Бари трябва да напусне страната за една година.

Вероятно са имали връзка и Съмърсет е знаел за истинския пол на д-р Бари. По-късно самият хирург го посочва като единствения си истински приятел.

Ексцентричният доктор

Джеймс Бари става известен като реформатор и хуманист. Като хирург се бори за подобряване на условията в болниците и равно третиране на пациентите, независимо от техния социален статус. Мнозина отбелязват неговото специално внимание към хората в неравностойно положение: роби, затворници и хора с психични заболявания.

Може би не случайно Бари извършва

едно от първите успешни цезарови сечения в света

Благодарение на това оцеляват и майката, и детето, което е кръстено на лекаря и след това името се предава на всяко следващо момиче във фамилията в знак на благодарност.

През 1827 г. Бари е повишен в армейски хирург; позицията и достойнствата му, съчетани с недостатъчно „солиден“ външен вид, продължават да удивляват съвременниците му.

“Докторът изглеждаше на

18 години, имаше женски маниери

и глас - но се представи като абсолютен феномен – описва срещата си с него картографът и биограф на Наполеон граф Дьо Лас Каз. - Джеймс Бари като човек бе не само успешен, но и ексцентричен, а също и изключително темпераментен: по време на професионален спор той можеше да хвърли бутилка в стена, да се бие поне веднъж в дуел и да носи прекалено голяма сабя.”

Според историци по този начин Маргарет Бъкли се е стремила да компенсира липсата на мъжественост и да поддържа някакъв мит за себе си, а също така е държала хората на разстояние (вероятно защото жените са намирали Джеймс Бари за неустоим).

Джеймс Бари завършва службата си като генерален инспектор, високо постижение по тогавашните стандарти. През 1857 г. е

пенсиониран поради здравословни проблеми и възраст

Завръща се в Лондон и умира седем години по-късно от дизентерия.

Осем години след смъртта на Маргарет Бъкли и/или Джеймс Бари – през 1870 г., за първи път жена получава медицинска диплома. Това е д-р Франсис Хуган от Уелс, възпитаничка на Медицинския университет в Цюрих.