Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Ир Сен
Ким Ир Сен

Провал на шпионска мисия на ЦРУ и намеса на КГБ. Разузнавачът запазва карфицата с отрова, но не я използва

Hа 1 май 1948 г. окончателно се провалят преговорите между Юга и Севера за обща корейска държава, които след края на Втората световна война са под протекцията на САЩ и СССР. Опитите се точат от 1945 г., но напредък няма. Севернокорейският народен комитет обявява среща между 19 и 22 април в Пхенян.

Повечето присъстващи обявяват, че няма да участват на свиканите под егидата на ООН избори на 10 май. Включително и някои лидери извън Севера като Ким Гу, националист, който ръководи Временното корейско правителство от Шанхай по време на японската окупация на страната.

Когато напуска Пхенян, той споделя наблюденията си от Севера пред китайския министър Лю Юан: "Дори в следващите три години комунистите да спрат да увеличават своята Червена армия, усилията на Южна Корея за създаване

на толкова силна армия едва ли

ще успеят

Но така или иначе, в Деня на труда 1948 г. просъветската група, чийто лидер е Ким Ир Сен, призовава в декларация изтеглянето на съветските и американските войски от Корея. В същото време се обявяват против предстоящите на 10 май избори в Южна Корея.

С подкрепата на СССР и под влиянието на дядото на Ким Чен Ун Народната комисия на Северна Корея приема нова конституция, след което на практика преговорите за обединение се провалят.

Пхенян започва война с Юга

през 1950 г., но след 3 години бойни действия опитите за установяване на съветска власт над целия полуостров се провалят.

Какво още се случва на 1 май, четете ТУК, ТУК и ТУК.