Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Решил е да обяви войната, след като вече е загубена

Иде свещеният за Русия 9 май, когато много неща ще станат ясни. А ако не станат, значи нещата отиват към ядрена катастрофа.

Защо 9 май е важен? Преди около месец, когато руските войски се изтеглиха от района на Киев, генералите обещали на Путин по случай 9 май да изпълнят план “Б” – да обкръжат и разгромят украинските сили, които са се окопали в източната част на Украйна. Оттогава все се води артилерийска подготовка за голямото настъпление, но то така и не тръгва, а украинската армия не мърда от територията на областите Донецк и Луганск, заради които всъщност започна войната.

Това значи, че “спецоперацията” не може да изпълни поне своята задача минимум. Как тогава да бъде обявена за велик успех?

Миналата седмица

римският папа каза, че на 9 май боевете щели да спрат и

да има мир

Путин го споделил с Орбан, Орбан - със светия отец, а той – с медиите. Кога Путин го е споделил? Преди или след като украинците потопиха крайцера “Москва”? Не се разбра. Но пак миналата седмица секретарят на съвета по национална безопасност на Украйна Алексей Данилов каза в интервю: “Мир с Русия не може да има, с нея можем да подпишем само капитулацията й”.

Украинците вече не искат мир, те искат победа. В Киев има само една партия – партията на войната. И обратното, откъм Кремъл повечето чиновници вече гукат като гълъби на мира. Забравиха за демилитаризацията и денацификацията, вече призовават към разум и реализъм.

Както личи, Русия е на път да загуби войната. Ако не постигне скоро успех, ще трябва да вдигне бялото знаме. Щом за 2 месеца не успя да победи 200-хилядна зле въоръжена армия, как ще надделее над 2 милиона силно мотивирани украинци, снабдени с най-модерните западни оръжейни системи?

Всеки ден научаваме за нови и нови доставки на все по-тежки въоръжения. А украинските политици вече се държат като господари на положението. Зеленски обвини Ердоган в двуличие, а украинският посланик в Берлин нарече канцлера Щолц “оскърбен лебервурст”. И нищо, оръжието пак пристига.

Пак миналата седмица британският “Дейли мейл” съобщи, че

на 9 май Путин най-сетне официално ще обяви война

на Украйна

и това ще му даде възможност да свика мобилизация. Както е известно, Украйна обяви мобилизацията още през февруари. Оттогава новите наборници минават интензивно обучение не само в Украйна, но и в редица други страни от НАТО. Западната военна помощ расте в хармония с обучението. Нищо чудно след месец-два САЩ да подарят на Украйна някоя друга ескадрила F-16, тъй като може вече да има подготвени пилоти. Или пък, не дай си боже, F-35. И край на руското превъзходство във въздуха.

Ако и самолетите, и танковете, и останалите тежки оръжия станат лесно уязвими, какъв е смисълът да се хвърлят още и още войници в пещта? И 20 милиона да изпрати в боя Русия, само ще си намали генетичния фонд.

Задава се нова “Цушима” –

позорната загуба на руския имперски флот от Япония. Както е известно, това е една от причините за първата руска революция през 1905 г. Втората, февруарската революция през 1917 г., също е резултат от позорни загуби на западния фронт и излагацията на Николай II като пълководец. Как ли ще се отрази 10 пъти по-позорната загуба от Украйна в кариерата на Владимир Путин?

Руският елит има само един разумен ход –

да го свали от власт в чест на 9 май

Само така може да избегне още по-голямата трагедия. Външният министър Сергей Лавров отново направи намек, че нещата отиват към ядрена война. Значи колкото по-скоро стане промяната, толкова по-добре и за Русия, и за света.

Русия разполага с около 150 милиона население. Защо й се налага да кара наемници от Сирия? Защо праща чеченците на Кадиров в православна държава? Защото руските войници очевидно нямат желание да умират на чужда земя заради руската олигархия. При равни условия печели този, който по-малко се страхува от смъртта.

През юли 1942 г. Сталин подобрява мотивацията на своите армии със знаменитата заповед 227, известна като “Ни шагу назад”. С нея се създават наказателните батальони и роти, както и така наречените “заградителни отряди” от по 200 – 300 бойци от НКВД с картечници. Това решава проблемите с мотивацията. Пред атака солдатът получава по 200 грама картофена водка за вдъхновение, а после, ако някой изтрезнее по време на атаката и хукне назад, картечарите го разстрелват. Този метод наистина прекратява хаотичните отстъпления, но някак си обвързва патриотизма с алкохолизма.

Дали по случай 9 май Путин няма да издаде нова заповед “Ни шагу назад”? Нищо чудно тази идея да е пробягала през мисловните му процеси. Но това не е СССР от 1942 г., няма го онзи фанатичен елит, а и всеки може да отпътува в чужбина. Сталин е аскет, който оставя след себе си два мундира и две лули. Путин е милиардер, чиито съпруги живеят в разкошни имения на Запад. Всичките му близки съратници имат домове в Лондон, Париж, Ню Йорк, острови в топлите морета и яхти, с които да акостират там. “Ни шагу назад” ще им отива като червило на свиня.

Какво би направил този елит, ако се убеди, че губи войната?

Путин и някои негови десни ръце намекват за ядрен удар. Последният бе външният министър Сергей Лавров. После дълго се изяснява какво искал да каже, но той не е човек, който се изпуска случайно.

За първи път от времето на Хирошима и Нагазаки за ядрения удар се говори като за нещо допустимо. Крайно нежелателно, но ако се наложи, ще се прибегне до “удар по центъра за вземане на решения”, както се изрази руският президент.

Но пък кой знае, всичко може да приключи още през май с безкръвен преврат в Кремъл, след което започват тежки и дълги преговори за мир, територии и репарации. И най-хубавото е, че накрая руският газ ще стане още по-евтин, отколкото беше преди войната. Защо смятате, че Чичо Сам вкара Путин в този капан. За да подари руските суровини на Пекин?

Пак миналата седмица, “Дейли мейл” съобщи, че Путин е болен от рак и му предстои тежка операция по някое време след 9 май. Да му пожелаем успех и да стискаме палци.