Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полковник Томас Паркър е гениален, лукав и манипулативен мениджър, който превръща Пресли в звезда

Има съмнения, че е извършил убийство в Холандия, където е роден като Андреас Корнелиус ван Куик

Двамата политат заедно към бездната: единият в капана на дрогата, другият - на хазарта

Светът можеше и да няма своя Крал на рокендрола, ако го нямаше правилния човек, който да избере и короняса един талант за такъв. Щеше ли Елвис Пресли да постигне феноменалния се успех, ако не беше полковник Томас Паркър, за да го изстреля сред най-ярките звезди?! Никога няма да разберем. Защото великият музикант срещна мениджъра, който безспорно го превърна в една от най-значимите културни икони на XX век. И може би със свръхконтрола си го тласна към бездната?!

На връзката между Пресли и Паркър е посветена новата биографична музикална драма за живота на легендата. “Елвис” е режисиран от Баз Лурман, който е и съсценарист заедно със Сам Бромуел, Крег Пиърс и Джеръми Донър. Пред камерата в главната роля на звездата се доказва Остин Бътлър, а тази на хитрия му и безпощаден агент е поверена на титана Том Ханкс. Участват още Хелън Томсън като майка му Гладис, Ричард Роксбърг като баща му Върнън, а Оливия Деджонг играе съпругата му Присила.

Снимачният процес започва в началото на 2020 г. в Австралия, но през март работата по продукцията спира, докато Том Ханкс и неговата съпруга Рита Уилсън се възстановяват от COVID-19 по време на пандемията. За щастие, Ханкс и жена му се пребориха с вируса, а снимките на лентата бяха възобновени през септември.

Премиерата на “Елвис” у нас е на 24 юни. Режисьорът вече получи похвали от Присила Пресли за своя труд. 76-годишната актриса, която беше женена за Пресли от 1967 до 1973 г., написа във фейсбук, че е била поканена на частна прожекция за нея и Джери Шилинг, мениджър на таланти, който е работил с покойната рокендрол звезда, в студиото на Warner Brothers.

“Това е истинска история, разказана брилянтно и креативно, която само Бъз по неговия уникален артистичен начин би могъл да предаде”, коментира Присила.

Тя нарече изпълнението на Елвис от Бътлър “изключително”: “По средата на филма Джери и аз се спогледахме и казахме УАУ!!! Браво за него... той знаеше, че има големи обувки, в които да влезе. Беше изключително нервен, играейки тази роля.”

Пресли аплодира и работата на Том Ханкс, като не скрива, че Паркър, който почива през 1997 г., е имал две страни и че тя е видяла и двете лично.

Присила вярва, че филмът ще помогне на феновете да разберат пътуването на бившия й съпруг, защото Лурман е “вложил сърцето, душата си и много часове в този филм”.

Кой обаче е в действителност полковник Томас Паркър извън настоящата художествена интерпретация на Лурман?

Гениален и лукав търговец на всичко, което може да се изтъргува. Прелюбопитната история на Паркър и Пресли - ярката звезда и ненадминатия манипулатор, е описана от Алана Наш в книгата “Полковникът” (The Colonel). Авторката пише, че никоя друга фигура в шоубизнеса не е била толкова оспорвана и мистериозна, по-голяма от самия живот, както Том Паркър.

Той е абсолютна енигма, като успява дори собствения си образ да изгради по свой вкус и печеливша визия.

Всъщност Андреас Корнелиус ван Куик никога не е бил американски гражданин. Ражда се през 1909 г. в Бреда, Холандия. От малък пътува с различни циркови трупи. Изведнъж 20-годишен изчезва безследно. В същия ден, случайно или не, е убита жената на търговец на картофи, която се натъкнала на крадец в дома си.

Възможно ли е Андреас да е извършил убийство?

Доказателства липсват, но има редица странни обстоятелства и много намеци, които дават възможност за спекулации.

От какво се е скрил в Америка, която никога не пожелава да напусне? Паркър, вече като мениджър на Пресли, не настоява за ангажименти на Елвис в Европа или другаде по света извън Щатите. Дори когато музикантът гастролира в Канада, Томас отказва да го придружи, защото боледува. Според Наш цял живот той се бои от връзката с Холандия, а освен всичко не прави нужното, за да се сдобие с американски паспорт.

Всемогъщият мениджър така и не успява да обясни как се е озовал в Щатите без документи за самоличност. Всъщност той наистина е служил във въоръжените сили на САЩ, но приключва военната си служба преждевременно, тъй като е изпратен в психиатрична клиника. Поставена му е диагноза психотично състояние и емоционална лабилност.

Полковнишкият чин всъщност му е подарен от съветника на тогавашния губернатор на Луизиана Джими Дейвис, който преди това се занимавал с шоубизнес и е сред авторите на хита “Ти си моето слънце” (You Are My Sunshine). От този миг холандецът настоява всички да се обръщат към него с Полковник.

Преди да пробие в шоубизнеса, натрупва много опит и научава всички трикове за това как се омагьосват и манипулират зрители и как се прави качествено шоу. Всичко за пари. Така преходът от цирка към музикалния бизнес не му струва много. Вместо илюзии започва да търгува с кънтри музиканти.

Умело лансира както себе си, така и своите клиенти.

През октомври 1954 г. е информиран за някакво момче от Мемфис, Южен Тенеси, което побърква момичетата в местната кръчма. Казва се Елвис Пресли. Чувайки плочата му “Синята луна на Кентъки” (Blue Moon of Kentucky), Полковника веднага скочил.

Трябва да има това хлапе. То ще бъде неговата златна кокошка.

Наш подчертава, че Пресли блясва като никой друг на музикалната сцена с експлозивна сила през 1956 г., защото никой друг мениджър не е бил толкова брилянтен и такъв капиталист до мозъка на костите, както Том Паркър.

В своя договор с Елвис той не само си осигурява 25% (по-късно 50%) от всички чисти приходи, но и контрол върху имиджа и живота на младежката икона.

Полковника преценява, че Елвис ще върви като топъл хляб, ако съчетава застрашителната чувственост на Марлон Брандо и объркващото сексуално напрежение на Джеймс Дийн. Така през 50-те и 60-те години на ХХ век Елвис символизира бунта, докато в същото време той се подчинява изцяло на своя мениджър господар. Благодарение на това обаче още приживе той става легенда.

Паркър и Елвис заедно правят милиони и заедно се хвърлят от върха към бездната. Мъжът с таланта пада във властта на дрогата, а този с големите амбиции изгаря в капана на хазарта. Полковника, който казва къде и как да се изявява Елвис, е любимец на мафиотите в Лас Вегас. За лукса най-голямата звезда да има грижата за тяхното лично веселие, те дават на Паркър неограничени кредити в своите казина. Певецът се поти по сцената, а мениджърът му не става от игралната маса. Губи на вечер толкова, колкото неговото момче печели. Твърди се, че в един момент започва да си плаща, преотстъпвайки процент от приходите на звездата на гангстерите. В същото време Пресли изпада в тежки депресии, пропуска концерти или се излага на сцената, качва килограми и вече не може без своята “отрова”. Болен и нещастен е.

Паркър изпуска юздите му, но въпреки това не спира да го принуждава да печели пари, за да може той на свой ред да плаща огромните си дългове.

Някои хора и до днес са на мнение, че Полковника има вина за трагичния край на Елвис.

Краля на рокендрола умира на 16 август 1977 г. в дома си в Грейсланд вероятно от влошеното си здраве, комбинирано със свръхдоза приспивателни и успокоителни. Това събитие разтърсва Америка. След смъртта му Паркър бързо се разплаща с кредиторите си, защото неговото златно момче се оказва още по-безценно мъртво.

На погребението Полковника пристига издокаран в хавайски стил с копринена риза с щамповани по нея ярки палми и бейзболно кепе. Не се приближава до ковчега, за да се сбогува с Елвис, когото надживява с две десетилетия.

През юни 1994 г. след втория му инфаркт и три години преди смъртта му хотел “Хилтън” събира последните все още живи приятели на 85-ия рожден ден на Полковника. Там е и Присила Пресли, бившата съпруга на звездата, която свойски целува Паркър по бузата. Тогава той сочи с пръст към небето и казва: “Все още работя за теб, Елвис!”.