Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диляна Ценова-Гогова
Диляна Ценова-Гогова

Парламентът готви пропаганден спектакъл за оръжията към Украйна. Всичко остава каквото си е

За сряда всичко е ясно – нищо не е такова, каквото изглежда. Парламентът ще гласува изпращането на военна помощ за Украйна, която очевидно вече е изпратена.

Не защото Бойко Борисов и бившият шеф на “Кинтекс” казват така. Не и заради снимките във фейсбук от летище София на 26 април т.г. как товарят машини с оръдия в огромен транспортен самолет “Антонов” със синьо и жълто на опашката. Не!

Пратили сме помощ, защото

самата Украйна

ни благодари

Както писа “24 часа” миналата седмица, с клип в туитър украинците изразяват своята признателност към 31 приятелски държави, включително България. Нашето правителство можеше веднага да отрече тази информация, обвинявайки в подмолни инсинуации ненавистната опозиция и тролската мафия, ако японският външен министър не бе дал пресконференция, за да обясни защо Япония не се споменава във въпросния клип.

“Получихме обяснение от украинската страна - заяви Йошимаса Хаяши, - че изказаната благодарност е към страните, предоставили оръжейна помощ.”

Ето как изведнъж се оказа, че

по неведоми

пътища чрез

частни фирми

или сигурно чрез препродаване на трети държави доброто е сторено.

Само изглежда, че в сряда прогресивните оратори се събират, за да убеждават БСП и “Възраждане”, че Путин е агресор, нападнал суверенна държава, а не освободител на потиснат от нацисти народ.

В действителност ще се вихри поредната крещяща пропаганда.

Управляващите

ще използват

украинската тема, за да

демонстрират единност,

а опозицията -

за да ги обвинява,

че отново безразборно лъжат.

В сряда сме на кино!

Ще ни покажат как групата на БСП гласува твърдо против, но кабинетът “Петков” не се и полюшва.

Непосветените в тънките политически номера очакват Нинова да изпълни заканата си, като напусне коалицията, ако мине решението за Украйна. “Да, ама не!”, както казваше някога журналистът Петко Бочаров, дяволът е в детайлите.

Да си припомним точните ѝ думи: “Правителството реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията”. Правителството, не парламентът! Усещате ли дребната разлика?

Възможно е напрежението да се нагнети от неочакван опит за поставяне на Нинова в невъзможна ситуация.

Говори се, че недоброжелатели от самото мнозинство подготвят алтернативен вариант на сакралното решение, с който

отговорността за

военната помощ

да се препрати

към кабинета

Но БСП пак ще гласува “против”.

На ГЕРБ също не им се иска, защото се отказват от предсрочни избори, но по-важно им е сега Европа да види, че благодарение на тях България помага на Украйна.

Към края на тая пуста сряда трябва да ни е внушено, че всички сили са действали почтено, придържайки се към своите принципи и ценности. “Промяната”, най-сетне действайки като останалите западни правителства. Социалистите, оставяйки верни на своя русофилски електорат. И ГЕРБ, блясвайки пред Урсула.

Понеже темата е благодатна и камерите работят, депутатите няма да подминат скандалите между управляващите и Радев за газа. Айде на бас, че

ще хвърчи

перушина

като в бой с възглавници!

Денят ще бъде точно такъв, какъвто го описва Мечо Пух:

В сряда, когато небето е синьо

и няма какво друго да правя,

понякога се чудя дали е истина,

че кой какво е и какво е кой.