Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олег Тинков е роден през 1967 година.
Олег Тинков е роден през 1967 година.

Основателят на световната онлайн банка бил принуден да я продаде на безценица след заплахи от Кремъл

Руският магнат Олег Тинков, който притежава няколко луксозни имота в Италия, бил принуден да разпродаде акциите в банката си, след като в профила си в инстаграм разкритикува действията на Кремъл. Магнатът разказал случилото се с него в телефонен разговор с в.”Ню Йорк поуст”.

През ноември богатството на един от малкото руски магнати, постигнал сам успеха си в бизнеса извън сферата на енергетиката, се оценявало за 9 млрд.долара. На 19 април обаче основателят на една от най-големите руски банки разкритикува войната в Украйна. Според Тинков, на следващия ден му се обадили хора от администрацията на Путин, които го заплашили с национализиране на банката му и с прекъсване на контактите с него. Така миналата седмица милиардерът бил принуден да разпродаде на безценица квотата си от 35% на милиардера от минната индустрия Владимир Потанин.

"Нямах възможност да обсъждам цената. Бях като пленник - вземи това, което ти предлагат. Не можех да се пазаря", разказва Тинков пред американското издание.

Той не разкрива къде живее в момента, но допълва, че трябвало да си вземе бодигардове, тъй като негови приятели му казали, че животът му сега е в опасност. През 2019 г. Тинков беше диагностициран с левкемия, но година по-късно обяви, че се е излекувал. Милиардерът казва, че е преживял левкемията, но че сега ще го убие Кремъл.

Според руснака, той получил само 3% от пазарната стойност на квотата му в банката. "Принудиха ме да я продам заради декларациите ми", признал Тинков. "Не виждам нито едно предимство на тази откачена война! Невинни хора и войници умират. Събуждайки се с махмурлук, генералите осъзнаха, че имат ужасна армия. Как да бъде добра, когато всичко в държавата е скапано и затънало в подлизурство и сервилност?", писа в инстаграм Тинков през април.

Той казва пред американския вестник, че мнозина негови приятели от руския елит мислят по същия начин, но се страхуват да го заявят публично, защото се опасяват от последствията за личния живот и портфейлите си. Затова му декларирали солидарността си само в частни разговори. "Дадох си сметка, че Русия вече не съществува като държава". Той смятал, че режимът на Путин бил лош, но не си давал сметка, че нещата могат да придобият толкова катастрофални размери.

Тинков е основател на световната онлайн банка "Тинкофф" през 2006 г. Самата банка направи изявления сега, че ръководството й продало акциите на компания на Владимир Потанин, без да е получавала никакви заплахи.

Милиардерът имаше проблеми и със Запада. През миналата година той се съгласи да плати 507 млн. долара, за да сложи край по случай за измама на данъчните власти в Съединените щати. През март беше включен в британски списък за санкции срещу руския бизнес елит. Въпреки това обаче Олег Тинков се смята от мнозина като рядък пример на пионер в руския бизнес по модела на британския милиардер Ричард Брансън. От производител на бира руснакът се превърна в основател на една от най-иновативните онлайн банки в света.

За разлика от други руски олигарси, които скъсаха преди години с Путин и заживяха в чужбинау като например петролният магнат Михаил Ходорковски и предприемачът в технологиите Павел Дуров, Тинков намери начин да продължи бизнеса си, поне до 19 април, без да руши мостовете си с Кремъл.

Тинков се премести да живее в Италия, където купи няколко луксозни имота в Тоскана. Във Форте дей Марми притежава и "Ла Дача", луксозен хотел, в който отсядат руски богаташи. Впоследствие отстъпи контрола на групата "Тинкофф", оставяйки за себе си 35 %. Миналият месец тя е била оценена на 20 млрд. долара на лондонската борса.

Според Тинков, той продал квотата си сега за копейки. Руснакът казва, че мислел още от време да я отстъпи, защото "докато Путин е жив, се съмнявам, че нещо ще се промени".