Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синоптиците прогнозират приятно време през май.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Синоптиците прогнозират приятно време през май. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Следобедни бури с градушки в почивните дни след Гергьовден, около 15-и и в края на месеца

Средните температури през май ще са около и малко над нормата. Очакваната сума на валежите в по-голямата част от страната ще е близка до нормата.

Първата десетдневка обаче ще е хладна. По-чести и с по-големи количества ще са валежите в Северна България и около планините, а по-голяма вероятност за месечни суми под нормата има в югоизточните райони.

Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев. Средните майски максимални температури са между 20 и 25 градуса, а минималните - между 8 и 13.

Нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 л/кв.м, в Предбалкана и по планините - от 100 до 150 л. Обикновено по-сухо е в периодите от 1 до 10 май и от 16-и до 19-и.

Месецът ще започне със сутрешни температури от 6 до 11 градуса, в ранния следобед ще се повишават от 18 до 23.

По морското крайбрежие

остава още по-хладно - 15-19°

Облачността ще е разкъсана и променлива, по-значителна над западните и югозападните райони, където най-вече около планините за кратко ще превалява. Ще е ветровито с умерен до свеж вятър от изток-югоизток.

На 3 май от запад на изток ще превали и температурите ще се понижат. На 4-и и 5-и ще е слънчево и ще се затопли. Сутрин ще е прохладно, но през деня температурите ще достигат и надхвърлят 20 градуса, само по Черноморието пак остава по-хладно.

През втората половина на десетдневието около и след пладне ще се заоблачава и около и над планините ще превалява и прегърмява. Лошото време ще обхване почивните дни около Гергьовден - условия за по-масови валежи и гръмотевични бури ще има около 7 - 9 май, когато се очакват по-ниски температури.

В първите дни от второто десетдневие ще има много слънчеви часове и купеста облачност следобед, но по-скоро няма да вали.

Сутрин ще е прохладно, а около и след пладне приятно топло - от 20 до 25 градуса, в най-топлите места до 28-29°.

Краткотрайно захлаждане с облаци и условия за кратки валежи и гръмотевици се очаква към 14-15 май.

Следва нов 3-4-дневен период със сравнително спокойно, предимно слънчево време и с температури малко над обичайните. Ново краткотрайно захлаждане с превалявания се очаква в края на десетдневието, като валежите ще са на повече места и с по-големи количества в Северна България.

Последните 7-8 дни от месеца обикновено са със слънчево начало и по-облачни и бурни следобеди. В отделни дни

валежите ще са интензивни и на по-голяма площ

Ще има и градушки, но отсега не може да се конкретизират дати, обясни метеорологът.

Дневните температури около и след 24 май ще са от 20-23 градуса по Черноморието до 25-28 в местата с повече слънце. В дните с повече облаци и валежи ще е с 2-3 градуса по-хладно.