Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смениха шефа на НЕК с бивш търговец на ток Делян Добрев

"Директорът на НЕК е сменен, а новият Мартин Георгиев е търговец на ток от частния сектор. Това се е случило в петък след обяд. Търговци на ток и на газ превземат държавните предприятия и започват да работят за себе си. Оскъпяването ще доведе дотам хлябът да струва най-малко 2 лева, а едно домакинство ще заплаща 1000 лева на месец за ток". Това заяви за "Офанзива" бившият министър на енергетиката и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Пред "24 часа" Добрев заяви, че  е 100% сигурен за рокадата в НЕК . Той допълни, че председател на борда на компанията пък става Момчил Ванов, който е финансов директор на Българския енергиен холдинг. Според него "назначаването на енергиен търговец за шеф на НЕК е шокиращо. Това е все едно да пуснете вълка в кошарата. Същият случай като "Булгаргаз", където преди няколко месеца назначиха газов търговец и той започна прави сделки за милиони със собствената  си фирма. Назначението в НЕК  е рецидив. Спокойно можем да заключим, че частните интереси превзеха държавната енергетика. Дават дружествата едно по едно на концесия в полза на частни интереси", каза пред "24 часа" Добрев.  

"24 часа" провери в Търговския регистър, но все още заявление за вписване на промяната не е депозирано. Досегашният изпълнителен директор Иван Йончев заяви, че е чул за това, но няма нищо официално. 

Опитахме се да се свържем с шефа на БЕХ, както и с Мартин Георгиев. 

За промените в ръководството на НЕК "24 часа" написа преди няколко дни - виж тук

По думите на Добрев по "Нова нюз" властта не купува руски газ, за да взема с 30 евро по-скъп газ от своя фирма-посредник - това е със 100 млн. повече на месец, а за година е 1,2 млн. ръст. "60 млн. евро е разликата в цената. "Булгаргаз" трябваше да си отвори сметка в руска банка и да превежда пари в долари или евро, а оттам да се превалутира. Заплащането в рубли е руска пропаганда на Путин за пред народа", подчерта той. И допълни, че от 2015 г. сме диверсифицирани.

По-рано днес по БНТ енергийният министър Александър Николов обаче заяви, че именно в превалутирането е капанът, който са подготвили руснаците, тъй като българската страна няма контрол върху това и само поради този факт синьото гориво е щяло да поскъпне с 11%. (виж тук)

"Можем да получаваме по 20 млрд. кубика от север и юг. Трябваше да се потърси газ директно от производителя, а не от прекупвачи и посредници. Така можеше да се сключи договор с Катар и Египет на най-добра цена, а чрез посредници се оскъпява. България няма резервиран капацитет от началното на април в "Ревитуса", такъв има частната компания "Мед", от която е бил част сегашният директор на "Булгаргаз", разкри Добрев. И уточни, че тя има запазен капацитет за всеки месец до края на годината.

"Без газ няма да останем, имаме капацитет по магистралните газопроводи и реверсивни компресори. Празното хранилище в "Чирен" трябва да нагнетим с газ на сегашната цена. Ще има масов протест, защото от утре няма компенсации за тока", прогнозира експертът. И завърши с думите, че БСП няма да напусне властта дори да се реши да се изпрати оръжие за Украйна, а ГЕРБ няма да подкрепи правителство на ПП. Избори за него не са подходящи на този етап.