Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Покачването на случаите на ковид се дължи на празниците, когато отчитането им става по-бавно. За да се забележи тенденция, е важно какво се случва на третия ден. За повишаването на случаите - по-големият проблем са нашенците, които ходят в страни, където има повече болни, отколкото у нас, обясни математикът Николай Витанов по Би Ти Ви.

Същевременно по-малкото случаи у нас се дължат на факта, че преди да бъдат премахнати мерките, е прекратено дифузното разпространение на болестта. Затова и случаите са по-малко за разлика от други страни.

В момента репродуктивното число е 0,82, каза Витанов. Това означава, че 100 души, които минават през болестта, заразяват 82-ма.

По думите на учения вирусът няма да изчезне съвсем. Вероятно ще продължи да има ваксина срещу него, но тя няма да бъде задължителна, както е при грипа.

Лятното спокойствие ще дойде и към края на август трябва да се види какво ще се случва. Миналата година в края на август имаше вторичен пик, припомни Витанов. Засега обаче не се появяват нови по-заразни варианти на вируса в света.

Същевременно здравният министър има всички правомощия да налага мерки, където и когато трябва, каза Витанов.