Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският държавен секретар Антъни Блинкен СНИМКА: Ройтерс
Американският държавен секретар Антъни Блинкен СНИМКА: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че очаква исканите от администрацията на Джо Байдън допълнителни средства в подкрепа на Украйна да включват средства за продоволствена сигурност, съобщи Ройтерс.

Пред сенатската подкомисия, която наблюдава бюджета за дипломатическа и външна помощ на САЩ, Блинкън заяви, че нахлуването на Русия на 24 февруари в Украйна и продължаващият конфликт се отразяват на продоволствената сигурност на украинците и на други, като се има предвид ролята на страната като основен източник на пшеница, предава БТА.

Съединените щати ще се съсредоточат върху въпросите на продоволствената сигурност през май, когато ще поемат председателството на Съвета за сигурност на ООН, добави Блинкън.

Според ТАСС Блинкън е посочил, че администрацията на САЩ обмисля да добави Русия към своя списък с държави, спонсориращи тероризма, в светлината на събитията в Украйна.

„Обмисляме това“, казал държавният секретар пред сенатската подкомисия, отговаряйки на въпрос за възможността за включване на Руската федерация в този списък. „Юристите изучават това“, потвърди ръководителят на американското външнополитическо ведомство. Въпросът по тази тема бил зададен от сенатор Линдзи Греъм.