Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Протосеня, бивш главен счетоводител и член на Съвета на директорите на АО “Новатек”, най-големия частен производител на газ в Русия, е убил съпругата и дъщеря си, след което се е самоубил.
Сергей Протосеня, бивш главен счетоводител и член на Съвета на директорите на АО “Новатек”, най-големия частен производител на газ в Русия, е убил съпругата и дъщеря си, след което се е самоубил.

От началото на годината са открити мъртви четирима топмениджъри, работили за най-големите газови компании в Русия

Основната версия е, че четиримата сами са посегнали на живота си

Факти от биографиите на някои от тях сочат връзка с разузнаването

В средата на април само за 3 дни в Испания и Москва мистериозно загинаха двама руски бизнесмени, които някога са участвали в газовия бизнес, и почина бившият директор на външното разузнаване Вячеслав Трубников.

Бившият директор на външното разузнаване Вячеслав Трубников почина, без да се разбере от какво.
Бившият директор на външното разузнаване Вячеслав Трубников почина, без да се разбере от какво.
За причините за смъртта на 78-годишния разузнавач, когото медии наричат "главния шпионин на Путин", няма никаква информация.

На 19 април Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл и бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", третата по големина руска банка и

един от основните платежни канали за руския нефт и газ,

е намерен мъртъв в московския си апартамент, като преди това, изглежда, е застрелял жена си и малката си дъщеря.

Владислав Аваев е намерен мъртъв в московския си апартамент, като преди това е застрелял жена си Елена и малката си дъщеря.
Владислав Аваев е намерен мъртъв в московския си апартамент, като преди това е застрелял жена си Елена и малката си дъщеря.
Елена Аваева
Елена Аваева

Това, което обединява тези два смъртни случаи, е, че те са настъпили почти едновременно, пише zn.ua. На 21 април стана известно, че 55-годишният Сергей Протосеня, бившият главен счетоводител и член на Съвета на директорите на АО "Новатек", най-големия частен производител на газ в Русия, е убил съпругата и дъщеря си, след което се е самоубил.

Испанските органи разглеждат и

версията за инсценировка.

От началото на годината са открити мъртви четирима руски топмениджъри, свързани с най-големите руски газови компании. Във всички случаи разследващите разглеждат версията за самоубийство.

Историята около трагедията, довела до смъртта на Владислав Аваев, е обгърната с неясни моменти. До трупа на 51-годишния мултимилионер роднини откриват телата и на бременната му съпруга Елена (47-годишна) и на по-малката му дъщеря Мария - на 13 години. Приоритетната версия на предварителното разследване е, че Аваев е убил жена си и дъщеря си с пистолет, след което се е самоубил.

Една от хипотезите е, че е извършил убийството от ревност,

когато разбрал, че съпругата му Елена е бременна от личния му шофьор, вече напуснал, но според "Дейли мейл" тези информации не са потвърдени. Сутринта в деня на трагедията Аваев се обадил на шофьора си и го помолил да бъде в дома му до 11 часа, съобщава канал на Telegram.

Когато шофьорът пристига, никой не му отворя вратата на апартамента, заключен отвътре. Тогава той се обажда на голямата дъщеря на Аваев, 26-годишната Анастасия, която идва. Труповете на възрастните с огнестрелни рани са в една стая, момичето - в друга, уточнява MSK1. Аваев е с пистолет в ръцете си, в къщата са открити 13 оръжия. Шофьорът разказва, че неговият шеф е бил "в прекрасно разположение на духа" и

не е забелязал странности в поведението му.

Но отношенията между съпрузите не са били идеални според Telegram канал 112. Миналата година Елена Аваева съди съпруга си заради разногласия при отглеждането на 13-годишна им дъщеря, която била с увреждане. Миналия декември майката на момичето оттегля иска си.

Украинският telegraf.com.ua разкрива интересни факти в биографията на Владислав Аваев, които сочат за връзка със службите. Според руски медии той е роден в семейство на педагог и военен. Баща му е основател на частна охранителна фирма. Бъдещият бизнесмен също завършва военен университет, служи в армията, а в края на 90-те години е назначен в службата за поддръжка на сградите на Държавната дума. Този факт навежда на мисълта за връзките на Аваев или за работата му в спецслужбите, след като е отговарял за безопасността на парламента.

По-късно започва работа в Административния отдел на правителството на Руската федерация и получава значка "Почетен работник на транспорта на Русия" като заместник-директор на един от отделите.

През 2012 г. напуска работа и не е известно какво е правил в следващите години до 2016 г., когато става вицепрезидент на "Газпромбанк", собственост на държавния концерн "Газпром”. Още през февруари 2017 г. Аваев става собственик на 50% от ООО "Карбоникс", регистрирано в Санкт Петербург и занимаващо се със строителство.

По-интересно е другото дружество "Карбоникс", регистрирано в Калининград, което се занимава с разработване на въглеродни технологии и се рекламира като производител на карбонови импланти, заместващи костите.

В него от 2020 г. има 10% дял Анастасия Корнеева, дъщеря на Николай Волобуев, заместник генерален директор на държавната корпорация "Ростехнологии", съобщава "Контур.Фокус", а Владислав Аваев - генерален директор на "РТ-Карбон", държи 78%. "Карбоникс" с дял от 66,6% е компанията майка на "РТ-Карбон", останалите 33,4% принадлежат на "РТ-Проектные технологии",

дружество, свързано с “Ростехнологии”,

съобщава ko.ru.

До навлизането в този бизнес Корнеева е известна като собственик на аукционния бизнес Smart Art и е партньор на Екатерина Винокурова, дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров, пише ko.ru.

Николай Волобуев е служител по сигурността, завършил Висшата школа на КГБ на СССР, служил в КГБ, след това и във ФСБ в продължение на 39 години от живота си - от 1975 до 2004 г., бивш директор за специални поръчения на "Росооборнекспорт". Официалната задача на "Ростех" е да разработва и подпомага производството на високотехнологични промишлени продукти.

Такива са и въглеродните технологии на "Карбоникс", пише telegraf.com.ua и допълва, че разследването в Русия очевидно не бърза да разглежда тази посока на отношенията на покойния Владислав Аваев, който според zn.ua има връзка с генералитета в Русия. Има медийни спекулации, че смъртта му е настъпила

на фона на смяната на хора на ключови военни позиции

и непублични арести, които продължават в страната след неуспехи във войната в Украйна въпреки първоначалните оптимистични прогнози за бързо завладяване на Киев.

На 21 април стана известно, че 55-годишният Сергей Протосеня, бивш главен счетоводител и член на Съвета на директорите на АО "Новатек", най-големият частен производител на газ в Русия, е убил съпругата и дъщеря си, след което се е самоубил. Телата са открити, след като с полицията се свързва синът на Протосеня, останал във Франция, защото членовете на семейството му спират да отговарят на позвънявания.

Дошлите на място полицаи намират мъртви в леглата им жената и дъщерята на бизнесмена, с рани от нож, а самия него – мъртъв в градината.

Испанските власти разследват две основни версии - двойно убийство и последвало самоубийство на Протосеня или тройно убийство и последвала инсценировка, съобщава испанският сайт Telecino.

Има малко информация за биографията на Сергей Протосеня в публичното пространство, известно е, че е роден през 1966 г., а през 1991 г. е завършил Московския строителен институт "Куйбишев" със специалност инженер-икономист. През 1995 г. Протосеня става заместник-директор на ОАО СНП "НОВА", а през 1997 г. - ръководител на финансовата служба на ОАО НК "Таркосаленефтегаз", компанията, от която по-късно се развива "Новатек" АД - най-голямата частна добивна компания и производител на газ в Русия. Ключов акционер в "Новатек", в чийто борд е бил той, е близкият на Путин милиардер от Санкт Петербург Генадий Тимченко.

През 2002 г. Сергей Протосеня става главен счетоводител и миноритарен акционер на "Новатек". Делът му не е повече от 3%.

Девет години по-късно руските медии оценяват състоянието му на около 433 милиона долара.

През 2015 г. той напуска "Новатек" и според съобщения в медиите през последните години живее през по-голямата част от времето със семейството си във Франция. Пристигнал в Испания за великденските празници. Съседите му в Каталуня твърдят, че никога не са чували кавги от дома им и че семейството му никога не се е оплаквало от насилие. Разследването по наказателните дела за смъртта на двамата бивши топмениджъри в газовите дружества продължава.

От началото на годината четирима топмениджъри, свързани с газовия бизнес, са открити мъртви. През февруари в елитното село Ленински, където живеят много представители на топмениджмънта на "Газпром", е открито тялото на Александър Тюляков,

Заместник генерален директор по корпоративна сигурност на Единния разчетен център на газовата корпорация. Тялото на 61-годишния Тюляков е открито от жената, с която съжителства, и бившия й съпруг на 25 февруари 2022 г. сутринта в пристроен гараж към къщата.

Разследването също приема версията за самоубийство като основна.

Намерено е предсмъртно писмо, чието съдържание не се разкрива.

Това е втората странна смърт на висш чиновник от "Газпром" в село Ленински - в края на януари 60-годишният Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на "Газпром инвест", е намерен мъртъв във ваната на дома си. До него има строителен нож и бележка, в която се оплаква от непоносима болка в счупен крак.

Леонид Шулман е намерен мъртъв във ваната си.
Леонид Шулман е намерен мъртъв във ваната си.

Съдържанието на писмото кара разследващите да се усъмнят в неговата автентичност. Малко вероятно е Шулман да не може да си позволи висококачествени болкоуспокояващи. Но фактът, че в края на 2021 г. службата за сигурност на "Газпром" извършва проверка в транспортния отдел на дъщерното си дружество, предполага, че истинските причини за самоубийство може да не са свързани с болка в счупен крак, пише novayagazeta.ru.