Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чел ли е президентът Радев антиковидния план на харвардските възпитаници, преди да ги назначи за министри?

Мъдър човек бе казал, че една страница история струва колкото един том логика. А точно днес, при наличието на лишено от всякаква здрава логика държавно управление, разгръщането на хрониките носи най-много поуки.

Да се върнем назад във времето поне за миг! Да се спрем например на 25 март 2020 г., Благовещение, точно 12 дни след обявяването на извънредно положение в България.

В този ден Банско е под пълна карантина, вече никой не се съмнява, че ни очаква ужасно изпитание, молим се само да свърши по-бързо. Живеем в перманентен страх, носим ръкавици и маски, ваксини и антиваксъри все още не съществуват. Застанали сме на ръба на стръмно нанадолнище и гледаме чудовището право в очите.

Водещите новини в телевизиите са: 22 нови случая на заразени в България, с тях засегнатите от вируса у нас стават общо 242-ма;

Правителството одобрява икономически мерки за 4,5 милиарда лева;

Финансистът Владимир Каролев е задържан в ареста за 24 часа, защото е нарушил карантината;

Принц Чарлз дава положителна проба;

Кубрат Пулев заявява: “Според мене спорт ще има най-рано след две години”.

В ранния следобед “24 часа” помества любопитна дописка със заглавие “Харвардски възпитаници предлагат на кабинета работещ план за България”.

Както всяка информация, в която проблясва поне някаква искрица надежда, и тази е прочетена с вълнение и упование от хиляди хора. Още в началото й се откроява пояснението, че Асен Василев и Кирил Петков препоръчват на Борисов да тества за COVID-19 цялото население на държавата, “което ще позволи здравите хора да ходят на работа”. Припомня се, че Василев е бил министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., а Петков е носител на наградата “Достойните българи” за 2019 г. Уточнено е също, че не друг, а проф. Николай Денков от Софийския университет (действащият образователен министър), активно е помогнал в разработването на антиковидния план.

От сегашна гледна точка е изненадващо, че в онзи първоначален шоков момент от пандемията някой е смогнал да осмисли и разгърне подробна концепция за справяне с вируса, както е и напълно обяснимо, че правителственият източник, на когото се позовава вестникът, се изразява скептично: “Засега никой лекар не иска изобщо да обсъжда подобен вариант, тъй като все още не съществува достатъчно надежден тест в света”.

Непознатите ни все още Петков и Василев уверено заявяват, че едновременното прилагане на бърз антигенен тест и PCR на всички български граждани, без изключение, ще ни върне нормалния живот – болните под карантина, здравите на работа.

Стилът на изложението, абстракциите и размененият словоред на много места напомнят по-скоро на Петков, отколкото на Василев, вероятно бъдещият премиер го е писал под диктовката на своя партньор.

Имаме например следното изречение: “С тестовете ще се извършва своеобразен филтър на всички граници на страната за влизащите в нея, като така ще спрем внасянето на заразата от вън”.

И още едно: “Ще избегнем заразата да се разпространява, без да знаем в какви мащаби е тя”.

И още едно: “Всички заразени: без право да напускат домовете и с осигурени хранителни доставки от социалните служби”.

След кратък анализ на рисковете, които очакват българската и световната икономика, се предлага в срок от 7 до 10 дни да се купят следните неща:

10 милиона бързи теста;

200 PCR машини (проверили са, че разполагаме със 100);

10 милиона кита за директен PCR тест, който се обработва за 90 минути.

Усмивки буди днес идеята да се бърка в носовете на всички пристигащи в страната и пояснението: “За да не се образуват опашки, пътуващите се изваждат от самолетите или автобусите поетапно (превозвачите трябва да предвидят около 90 минути по-дълъг престой на летището/границата)”.

Планът е интересен за историците, със сигурност ще се отличава в аналите със своя куриозен характер и със сумата от 65 800 000 лева. Трябва да се спомене и хонорарът от 7 милиона лева, предвиден за авторите му и формулиран като “програмно обезпечение и инфраструктура”.

Големият въпрос е дали през май 2021 г. Румен Радев е бил запознат с тази първа заявка за управленско мислене на харвардските възпитаници и Николай Денков? Проверил ли ги е в гугъл, преди да ги назначи за министри на икономиката, финансите и образованието в служебното правителство на Стефан Янев?

Сега, докато медиите се надпреварват да предвидят не дали, а кога кабинетът “Петков” ще подаде оставка, въпросът за политическата отговорност и погрешните кадрови решения става особено актуален. За жалост, както пише Джордж Бърнард Шоу – “Единственият урок, който можем да извлечем от историята, е, че хората не извличат никакви поуки от нея”.