Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият външен министър Надежда Нейнски
Кадър: NOVANEWS
Бившият външен министър Надежда Нейнски Кадър: NOVANEWS

Въпрос на национален интерес за България е Украйна да възвърне суверенитета си, за бъде защитена, а това минава през това тя да бъде подпомогната с оръжие. Това каза в ефира на NOVANEWS бившият външен министър Надежда Нейнски. По думите й недаване на военна помощ на Украйна, означава Русия да пречупи Украйна.

„Повече от два месеца българското правителство не може да вземе решение за въоръжаването на Укрйна, а повече от два месеца се води война. Обидно е, че толкова дълго време България не успя да намери сила и политическа воля да подпомогне Украйна с оръжие”, обясни тя.

Нейнски уточни, че се разпространяват няколко мита сред обществото по тази тема.

„Мит е, че България трябва да бъде неутрална. Когато една държава е нападнала друга, да бъде неутрален означава да бъде съучастник. Друг мит е, че не трябва да се дава оръжие, защото така ще продължим войната. Ако не дадем оръжие, Русия ще пречупи Украйна по-бързо и по-лесно. Говори се и много и за това дали това е само украински проблем. Ако Украйна бъде смазана от Русия сигурността в Черно море е под върпос”, каза още бившият дипломат.