Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Молодкин, руски концептуален художник, известен с използването на човешка кръв и суров петрол в своите смели инсталации, се обяви срещу инвазията на Русия в Украйна, пише The Moscow times.

Молодкин създаде портрет на руския президент, използвайки истинска кръв, като нагледно осъждане на режима на Владимир Путин и руската “специална военна операция” в Украйна, която започна на 24 февруари. Той нарече най-новата си работа “Путин, пълен с украинска кръв”.

Осемметрова проекция на портрета беше монтирана за кратко като икона в олтара на църква в центъра на Лондон.

Кръвта е дарена от украински приятели и колеги на Молодкин, живеещи с него в Леярната във Франция, описана от мениджъра на студиото му Антъни Мартин като “огромен индустриален сграден комплекс, превърнал се в дом на радикалния ъндърграунд”. След даряването на кръв приятелите на Молодкин се връщат в Украйна, за да се бият с руската армия. С “багрилото” от техните вени са направени очертанията на името на президента и изображението му.

Коментирайки инсталацията, артистът казва: “Създадох това произведение като акт на солидарност между руския и украинския народ. Мечтата на всеки престъпен режим е да заглуши дискусията. Време е да използваме изкуството, за да изпратим ясно послание за войната и кой всъщност е Путин”.

Роден и израснал в Съветския съюз, Молодкин служи в Съветската армия, доставяйки петрол в Сибир. Художникът за първи път се замисля да използва кръвта като художествен инструмент, когато става свидетел как негов съратник се прострелва в сърцето.

Молодкин е създал няколко мощни и политически заредени произведения на изкуството, използвайки кръв.