Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитро Кулеба Кадър: Би Ти Ви
Дмитро Кулеба Кадър: Би Ти Ви
  • Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави
  • Преди интервюто получих съобщение от войник: Моля ви, направете нещо, бомбардират ни 24/7
  • Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна
  • Оставаме с впечатлението, че Русия имитира преговори, казва украинският външен министър

Ако Путин победи в Украйна, европейските държави ще последват. Европа трябва да разбере, че диалогът с тази Русия не може да бъде конструктивен. В България например все още има хора, които изпитва симпатии към Русия заради добрите дела в исторически план, но тази Русия е различна от онази, която някога ви е помогнала. Това заяви в интервю за Светослав Иванов в ефира на Би Ти Ви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. 

Кулеба посочи, че Украйна е изпратила на всички европейски държави списък с необходимото им, който започва с изтребители и завършва с бронежилетки, съдържа и оръжия.

"Всяка страна сама може да реши съгласно вътрешната си политика какво да даде. Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави. Благодарни сме на България за това, че приветства украинските бежанци".

"Надявам се българското правителство да намери всички възможни начини за подкрепа на Украйна", каз Дмитро Кулеба.

Получаваме подкрепа от Европа, но за съжаление тя често идва твърде късно. Много животи са загубени, защото някой държави не се вслушват в нас.

Уважавам суверенните решения на всяка държава, включително коалицията в България и не искам да указвам натиск, но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на доставянето на необходимите неща на Украйна, означава повече убити цивилни и повече унищожени домове. Всички политически лидери, които използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, неусетно подпомагат тези, които убиват украинците.", каза Кулеба. 

По думите му преговорният процес и битките на земята са паралелни.

"Когато екипите преговарят не виждам готовност от страна на Русия да се прекратят военните действия. Оставаме с впечатлението, че Русия имитира преговори, но продължаваме да преговаряме, защото ако има нещо, което може да спре войната, ние сме готови да го направим.", допълни още украинският външен министър. 

"Първата ми мисъл тази сутрин, когато се събудих, беше за мир в Украйна, това е най-хубавият подарък, който мога да направя. А най-хубавият подарък, който мога да получа, е да се мобилизира пълната подкрепа на партньорите и приятелите на Украйна, включително България да ни помогнат да вземем надмощие във войната и да възстановим мира в Украйна. Преди интервюто получих съобщение от войник там, който ми писа: Моля ви, направете нещо, бомбандират ни 24/7. Путин е обсебен от идеята да превземе Мариупол. Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна.", посочи Кулеба. 

По думите му зависимостта на Европа от руски нефт е преувеличена, той може да бъде заменен с политическа воля, но по-трудно е с газа.  

Първите 24 часа след началото на войната много се страхувах, притеснявах се за безопасността на децата ми, до началото на войната семейството ми беше в Киев. Свикнах да живея така и искам да помогна на странaта. Останах в Киев, живея в апартамент, не в убежище. Президентът Зеленски даде на всички пример за смелост. Знам за поне три групи, изпратени в Киев за покушение срещу президентството., каза Кулеба.

"Призивът ни към всички европейски държави е "Погледнете ни, ние не се страхуваме от Русия, не се страхувайте и вие, трябва да спрем това зло и да спасим Европа от още унищожение", посочи още украинският външен министър.