Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10 месеца условно даде Великотърновският окръжен съд на технически ръководител на строителен обект за смъртта на работник при злополука във Велико Търново. 38-годишният Веселин Д. бе признат за виновен в това, че за времето от 12 март до 10 април 2020 г. на строителна площадка на ул. „Камен Зидаров“ № 4, в качеството си на технически ръководител на строителен обект „Многофункционална жилищна сграда - Секция № 1 и Секция № 2“, не изпълнил задълженията си по длъжностна характеристика, като не разпоредил да бъдат монтирани предпазни парапети, предвидени в Плана за безопасност и здраве към проект за изграждане на обекта. В резултат на това причинил смъртта на Иван Т. При почистване на кофражни плоскости работникът паднал от плоча на височина близо 3 м.

Съдът му наложил наказание в размер на десет месеца лишаване от свобода, като го оправдал по обвинението, че не е спазил правилата за здравословните и безопасни условия на труд и не се погрижил за здравето и безопасността на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност. Не се съобразил с дадените от работодателя инструкции, както и че е извършил деянието при условията на независимо съпричиняване с Йордан С. С. Съдът отложи изтърпяването на така наложеното наказание на подсъдимия Веселин Р. Д. за срок от три години.

Великотърновският окръжен съд изцяло оправда координаторът по безопасност и здраве Йордан С. С. по обвиненията, че не осъществил контрол и не информирал работодателя за липсата на парапети.
Присъдата може да бъде обжалвана и/или протестирана пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.