Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследващи оглеждат колата на Рангел Ташев, която се блъсна в дърво.
Разследващи оглеждат колата на Рангел Ташев, която се блъсна в дърво.

Спор в съда кой е по-виновен за 2-те жертви, кой от двамата повече е пил и кой по-тежко е нарушил правилата

“Много е тежко. В катастрофата отпреди 8 години загубих брат си и до миналата година бях подсъдим. Не се живее лесно с тази мисъл. Психическите травми ще останат за цял живот, а за да се поддържам криво-ляво физически, непрекъснато ходя на рехабилитации”, разказва Рангел Ташев.

На 30 март 2014 г. той се блъска с колата си “Форд Мондео” в дърво на пътя от Брестовица за Перущица, след като е бил изпреварен от БМВ, управлявано от Любомир Македонски.

В автомобила на Рангел пътуват брат му Иван и техните приятели Николай Николов и Костадин Малинчев. Иван Ташев и Николай Николов загиват на място, водачът и другият пътник се разминават с тежки травми.

Македонски, чието БМВ също излиза от пътното платно, е ранен - счупена е дясната му тазобедрена става.

Окръжната прокуратура в Пловдив

повдига обвинение на Рангел Ташев, от което се отказва чак през 2021 г.,

когато привлича като обвиняем Любомир Македонски. Първото заседание по делото срещу него беше насрочено за 25 март т. г., но Македонски не се яви и тогава стана ясно, че той е мъжът, намерен мъртъв 2 дни преди това на пейка в района на Сточна гара в Пловдив. Установено е, че няма следи от насилие.

Приятелите на Македонски и до ден днешен го бранят и твърдят, че не е бил виновен за тежката катастрофа. С неговата смърт делото беше прекратено и така всички факти около фаталния инцидент никога няма да бъдат изяснени изцяло в съдебната зала.

“Винаги, когато има удар между две коли, виновен е шофьорът, който се е движил отзад. Но в този случай повдигнаха обвинение на мен, макар че Македонски е карал с висока скорост и много алкохол в кръвта. Това беше абсурд. Трябваше да поема чужда вина”, твърди Рангел Ташев.

Обвинението срещу него гласеше, че не се е движил в най-дясната част на своята лента и когато Македонски започнал да го изпреварва на завой, е навлязъл с предната част на колата си в насрещното. Така се е стигнало до страничния сблъсък между двете коли, последван от удара на форда в дърво.

Автотехническите експертизи по делото показват, че

Ташев е карал с около 95 км/ч, Македонски - със 110

Ташев е тестван за алкохол над 2 ч след катастрофата и химическият анализ отчита 0,27 промила. Вещо лице изчислява, че тъй като човешкият организъм елиминира средно по 0,15 промила алкохол на час, за изминалото време от инцидента - 6,40 ч на 30 март 2014 г., до взимането на кръвната проба, би трябвало да са разградени 0,34 промила. Така се стига до заключението, че в момента на удара Рангел Ташев е бил с 0,61 на хиляда. Любомир Македински е бил

доста по-пиян - с 2,1 промила

Впрочем Ташев не отрича, че вечерта преди инцидента е бил с брат си и двамата им приятели в няколко заведения - първо в Перущица, после в Брестовица, и пил малко бира. В дискотеката в Брестовица се засекли със солидно почерпения Любомир Македонски и след това тръгнали с двете коли обратно към Перущица.

В делото срещу Рангел Ташев Любомир Македонски е в качеството си на частен обвинител като пострадал при инцидента. Настоява за осъдителна присъда и ефективен престой в затвора. Защитата на Ташев възразява, че разследването изначално е тръгнало в грешна посока и не е отчетено, че Македонски е карал със скорост, доста над разрешената, която в случая е 90 км/час, бил е и под влиянието на алкохол, когато е започнал да изпреварва Ташев на завой. Съдебният състав обаче не приема, че и той има вина за катастрофата.

“Несъмнено установеното пияно състояние на свидетеля Македонски не може да се приеме като съпричиняване, тъй като правилата за движение, които е нарушил, имат отношение единствено спрямо определяне размера на имуществените му претенции поради факта, че се е поставил сам в ситуацията да управлява МПС след употребата на алкохол и с превишена скорост. Тези две нарушения на правилата за движение нямат връзка с допуснатите от подсъдимия нарушения на правилата за движение”, смята съдебният състав.

Така на 30 октомври 2015 г. Рангел Ташев е признат за виновен, защото е нарушил текста от Закона за движение по пътищата, който гласи, че “всеки водач, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, пред него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение”.

Осъден е на 4 години затвор ефективно, лишен е и от книжка за 6 г.

След обжалване делото се връща няколко пъти във фазата на разследването, назначават се нови и нови автотехнически експертизи и накрая през 2021 г. наказателното производство срещу Рангел Ташев е прекратено.

Следва рязък обрат и е повдигнато обвинение на Македонски,

защото той е предприел рисковата маневра с несъобразена скорост и под влияние на сериозно количество алкохол. “Предявяването на обвинението на Любомир Македонски се забави, защото наскоро той претърпя друга катастрофа” , обясни прокурорът по делото Албена Георгиева на заседанието по делото срещу него, което така и не се състоя заради смъртта му.

За Рангел остава мъката по загубените брат и приятел и тежкото здравословно състояние. При инцидента е със счупени ребра и увредени бял дроб и тазобедрена става.

“Претърпях няколко операции,

но и до днес цялата физическа активност, на която съм способен, е да ходя. Но по-страшното е другото - едната ми баба почина, не можа да преживее мъката по починалия си внук, другата още не може да преглътне случилото се и да приеме,че брат ми го няма, а аз съм почти инвалид”, обяснява той.

Рангел Ташев след 8 години бе оправдан.
Рангел Ташев след 8 години бе оправдан.
Любомир Македонски бе намерен мъртъв два дни преди старта на делото, по което стана обвиняем.
Любомир Македонски бе намерен мъртъв два дни преди старта на делото, по което стана обвиняем.