Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БНБ
БНБ

Парите са намалели заради плащания по дълга, великденските добавки на пенсионерите и енергийните помощи

Задочен спор за парите във фискалния резерв се разрази през уикенда между председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Само ден след неуспешния опит за избора му за гуверньор на БНБ Каримански написа пост, в който показа данни на БНБ за фискалния резерв, придружени от кратък текст: “Как се промениха средствата на фискалния резерв (от действията на Министерството на финансите) по депозити в БНБ за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 8.04.2022)!? Само факти!”.

За да бъде ясен и за неспециалистите, той огради числата в графата “Задължения към правителството и бюджетни организации”, които към 25 февруари показват сума над 9 млрд. лв., а към 8 април – 4,7 млрд. лв. Първи на поста реагира премиерът Кирил Петков. Пред журналисти в Битоля  той заяви: “Имаме ясен бюджет, ясни разходи,

всичко е

прозрачно

Не би трябвало да има за никого изненади. Вървим по план, по бюджет, не сме излезли никъде от никакви рамки. За да се финансира дефицитът - това е въпрос на правилното време, правилните пазари, правилните лихвени проценти, това го оставям на министъра на финансите да реши”, каза премиерът.

От пресцентъра на финансовото министерство обясниха, че резервът е намалял след плащане по стар дълг, платени са великденските добавки на всички над 2 милиона пенсионери и са платени енергийните помощи на най-бедните. Прогнозата на експертите на Асен Василев е още до седмица резервът отново да се вдигне до 8,2 млрд. лв.

 Детайлен прочит на данните на БНБ показва, че най-значителен и рязък спад на парите в резерва е имало през седмицата 18 - 25 мapт, когато той олеква c близo 2,54 млpд. лв. и пада до 6,49 млpд. лв.  Пpичинaтa са плащанията по външния ни дълг. Финансовото министерство официално съобщи, че зa пoгacявaнe нa лихви и главница по  ceдeмгoдишни eвpooблигaции с настъпил падеж ca плaтeни 1,275 млpд. eвpo,   oщe  46,95 млн. eвpo пo лиxвитe нa eвpooблигaциитe - ceдeм и двaдeceтгoдишни, eмитиpaни пpeз 2016 гoдинa.  Първоначалният план бе този разход да бъде покрит от двeтe лeвoви eмиcии зa пo 500 млн. лв., плacиpaни пpeди пoгaшeниятa, както и от върнатия предсрочно заем от 1 млpд. лв., отпуснат на НЕК.  Както е известно, една от двете емисии бе отложена заради слаб инвеститорски интерес. Вероятно и заемът на НЕК не е бил наличен към датата за плащане по дълга, което е наложило да се използват суми от резерва.

 Извънреден разход за бюджета са и 70-те лв. за всеки от над 2 милиона пенсионери, които вече постъпиха по сметките им. Енергийните помощи за най-бедните са регулярен разход, който се е насложил върху плащанията.

По закон парите във фискалния резерв не трябва да падат под 4,5 млрд. лв. в края на всяка финансова година. Сeгaшнoтo пpaвитeлcтвo пoe влacттa в cpeдaтa нa дeкeмвpи 2021 г. , когато

във фискалния

резерв имаше

10,41 млpд. лв.

Той е създаден като допълнителен буфер за стабилността на валутния борд и съществува от над 25 години като правителствени резерви. Неговата минимална стойност се определя в Закона за държавния бюджет, като се засича към края на годината и не трябва да е по-ниска от сумата на отделните извънбюджетни фондове, които влизат в структурата му и чието предназначение е целево, т.е. парите им не могат да бъдат ползвани свободно от правителството. Това са Сребърният фонд, където се държат резервните пари за пенсии, фонд АЕЦ “Козлодуй” и учителският.