Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Мутафчиев
СНИМКА: АРХИВ
Христо Мутафчиев СНИМКА: АРХИВ

"Имахме две срещи с министър Атанасов. Първата беше опознавателна, на втората поискахме обещанията да се спазват - културата да бъде приоритет и да достигне 1% от бюджета. Оказахме се излъгани - средносрочната прогноза предвижда бюджетът да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г. - драстично намаляване на парите за култура. Искаме премиерът и вицепремиерите да обяснят кое налага намаляването му". Това заяви за "Офанзива" по Нова нюз Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите.

По думите му министърът има един голям проблем, затова трябва да го разберем, а не да го корим. "Когато е станал министър е разбрал, че има много власт. Тогава е намислил страховити промени, но в един момент се оказва, че не може да направи нищо без съгласуване. Властта не комуникира с нас", посочи той. В тази връзка Мутафчиев направи паралел с "Шум зад кулисите" - спектакълът, който описва най-добре сегашната ситуация.

"Нечуваемостта е голям проблем. Имахме идея за соларни батерии, които да захранват с топлина залите, а министър Лорер сметна, че не е интересна", разкри Мутафчиев.

Според него оценъчните карти се попълват в залата, в която се провежда конкурс за директор на театър. "Най-вероятно има проблеми в конкурса, базирани на правилника за провеждането му", предположи актьорът.