Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов
Директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов

Те чакат тестото да втаса, за да започнат да пекат хляба, каза още директорът на "Галъп интернешънъл болкан"

Нито "Възраждане", нито ГЕРБ имат интерес правителството да пада сега, веднага. Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" на БНР политологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан".

По думите му двете партии имат интерес още известно време "да поддържат този злорад тон" към коалицията, за да продължи ерозията на доверието в управляващите. 

"Каквото и да говорят, те си представят предсрочни избори малко по-нататък. И двете партии по-скоро биха чакали. ГЕРБ биха чакали спадове на ПП и другите управленски формации, защото ръст на ГЕРБ трудно може да се случи. "Възраждане" чака да продължи техният ръст, защото един от парадоксите на военновременната ситуация в България е, че проруската формация расте", подчерта Симеонов.

По думите му "те чакат тестото да втаса, за да започнат да пекат хляба."

"Борисов успяваше едно време да прехвърли всичките си проблеми на малките партньори, сега е обратното – малките партньори се опитват да прехвърлят всички проблеми на големия", отбеляза още Симеонов.

Според него ИТН, БСП и ДБ се опитват да запазят физиономия, а ПП, балансирайки между тях, рискува да загуби физиономия.

На коалицията се е паднал "много лош зар" – война и инфлационни процеси, смята той.

Относно позицията за Северна Македония политологът коментира, че е трудно да се обясни на българското общество, че трябва да се направи компромис, при положение, че Скопие не прави такъв за договора.

"Позициите на българското общество се втвърдяват спрямо Скопие. Това е най-големият проблем, който коалицията може да има."

"Това е огромен въпрос за България, исторически въпрос със столетна давност и ако ще се решава на няколко гласа от Народното събрание, по-добре да се отложи отново. Скопие видимо не прави онези крачки, които трябваше да направи спрямо договора, а аргументът, че трябва да заздравим западния свят бледнее пред друг аргумент.

Според Симеонов в България расте тежестта на русофилската реакция.

"И ако искаме окончателно българите да повярват в пропагандната приказка, че Западът е лицемерен, тогава нека Западът продължи да ни натиска за Македония. Резултатът ще бъде още повече путинофилия в България", допълни Симеонов.

По думите му аргументът за заздравяване на западния свят е илюзорен.

"Една Унгария, която е част от западния свят и не може да бъде обвинена в путинофилия, някак си е все по-студена спрямо Брюксел, а българското общество, което вече десетилетия е в ЕС, също не съм забелязал да е станало по-малко русофилско. Москва има интерес нереформирани русофилски кръгове да стават част от западния свят – в България добре виждаме този ефект", посочи Първан Симеонов.