Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

България е твърд съюзник на НАТО и приема хиляди украински бежанци, казва посланикът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Агресия срещу територията на алианса е по-скоро невъзможна, но САЩ са готови да защитават всеки сантиметър от нея, добавя Майкъл Карпентър

Всички доказателства сочат, че Москва стои зад зверствата в Буч

- Посланик Карпентър, миналата седмица излезе шокираща информация за убити цивилни в украинския град Буча. Украйна обвинява Русия, но Москва отрича. Имате ли доказателства, че тя стои зад тези убийства?

- В момента всички доказателства сочат това. Има сателитни снимки, които показват, че телата са били там още по времето, когато руските сили контролираха града. Разчитам на тези снимки, както и на разследващите, които бяха там през последните дни, като и двете сочат за зверства, извършени от Руската федерация.

- Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа вече е създала работна група, която да разследва Русия за военни престъпления. Бихте ли разказали повече за тази група?

- Да. Приложихме нещо, наречено “Московският механизъм”. Това е процедура, при която се основава екип, който събира факти и

разследва нарушаването на човешките права

и на международното хуманитарно право, както и евентуални военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Започнахме този механизъм в средата на март заедно с още 44 държави, включително и България. Екипът работи през последните при седмици и половина, за да може престъпленията да бъдат наказани.

Докладът покрива периода до първи април и вероятно няма да съдържа подробна информация за събитията в Буча. Със сигурност няма да са описани последиците. Надявам се, че ще са опоменати нарушенията на международното хуманитарно право, които вярвам, че бяха извършени от руските сили в Украйна.

- В момента се провеждат мирни преговори между Русия и Украйна. Какви са вашите очаквания от тях?

- Вече минаха много серии от преговорите между Украйна и Русия. Изглежда, че руската страна се придържа към максималистична позиция по време на тези разговори. Настоявахме за прекратяване на огъня и за хуманитарна пауза, за да може населението в тези райони да може да се евакуира. Става въпрос за големи части в Източна Украйна. Въпреки това

руската страна отказва да позволи такава хуманитарна пауза,

така че не съм оптимист, че скоро ще настъпи повратен момент. Разбира се, че ако има резолюция, ще я приветстваме, но руските варварства в Украйна не изглежда да омекват.

- Какви са според вас целите на руския президент в Украйна? Руските сили се насочват към Източна Украйна, след като напуснаха столицата Киев. Какво смятате за това?

- Не мога да кажа какви са намеренията на Владимир Путин, но мога да ви кажа, че от военна гледна точка това, което се случва, е оттегляне на руските сили от Северен Киев, региона на Суми и Северна Украйна и концентрирането им в Донбас, както и ескалация на боевете там. (Иинтервюто е направено в края на миналата седмица - б. а.) Искам да обърна внимание на това, че Русия може да промени целта си в процеса на войната, така че това, което виждаме в момента на бойното поле, не може със сигурност да ни каже какво ще се случи след две седмици, четири седмици или четири месеца.

- Какво могат да направят България и другите страни от Европейския съюз и НАТО, за да спрат войната?

- България е твърд съюзник на НАТО и приема хиляди украински бежанци. Тя участва заедно с останалата част от алианса

в подсилването на източния фланг,

което е важно, и стои рамо до рамо с демократичния свят в налагането на санкции на Русия за варварствата ѝ в Украйна. Важно е всички страни, особено членовете на НАТО, да разберат, че това е критичен момент за световната история, защото не става въпрос само за варварствата, които виждаме над невинни цивилни, а за разрез на всички основни принципи на международния ред - солидарност, териториална независимост и спазване на границите. Трябва да защитаваме нашите принципи и система от тези насилствени действия. Има държави от ОССЕ, които не са членове на НАТО, които са неутрални, но са ужасени от случващото се. Трябва да продължим да сме обединени срещу това ужасяващо насилие.

- В началото на март казахте, че САЩ разполагат с достоверна информация, че руснаците имат списък с украинци, които да ликвидират. Можете ли да дадете повече яснота какъв е този списък?

- Ние предупредихме още преди началото на войната на 24 февруари, че Русия има ужасяващ план за Украйна. Както сте забелязали, в началото на март предупредихме отново, че има планове за трудови лагери и за убийства на украински политически лидери. Не искам да влияя на разследването, но изглежда, че голям брой политици там са изчезнали. За някои от тях вече имаме потвърждение, че са били убити, тъй като телата им са били открити, а други все още са в неизвестност. Всичко това е ужасно, зло и жестоко. Ние сме отговорни да разследваме всяко едно от тези престъпления.

- Притеснява ли ви руското влияние на Балканите? Например в Сърбия, която все още не е наложила санкции на Москва?

- Бих казал, че да, особено в Западните Балкани. Относно санкциите смятам, че вече има много страни, които се включиха в налагането им над Русия. Не всяка държава налага еднакви рестрикции, но повечето западни демокрации осъдиха войната и агресията, защото са в разрез с международното право. Видяхме, че и демократичните ни партньори на Изток като Япония, Австралия и Нова Зеландия и други страни също се включиха. Има голямо обединение в света, дори и да има няколко страни, които изостават в налагането на санкции.

- Мислите ли, че Русия би нападнала държава - членка на НАТО, и какви биха били последствията от подобни действия?

- Президентът Байдън беше много ясен, че САЩ са готови да защитават всеки сантиметър от територията на НАТО. Увеличили сме способностите на НАТО особено по източния фланг, така че лично аз смятам, че агресия срещу територията на НАТО е по-скоро невъзможна. Все пак това не означава, че не трябва да предприемем всяка възможна стъпка, за да се подсигурим, че имаме защитни механизми на място, защото колкото по-здрава е защитата ни, толкова по-малка е вероятността някой да предприеме действия към територията на НАТО.

- Има много информации, че Русия иска да обяви победа във войната на девети май. Вие имате ли такива данни?

- Не искам да правя предсказания за това какво ще направи Кремъл. Войната продължава вече месец и половина и е абсолютно брутална. Мисля, че трябва да сме подготвени за дълъг конфликт, но разбира се, не знам какво ще се случи - нямам кристална топка и не мога да ви кажа със сигурност.

- Имате ли информация колко цивилни, жени и деца са убити до сега?

- УНИЦЕФ и други агенции на ООН са

изчислили минимум 170 убити деца досега във войната,

но това е по-скоро подценяване на реалния им брой. Вероятно убитите са много повече, като има и много други, които са ранени.

- Смятате ли, че западните страни трябва да изпратят тежка бойна техника на Украйна? Това е актуална тема, която се коментира и в България.

- Разбирам, че е въпрос за някои страни. САЩ са посветени на това да осигурят на Украйна оръжията, които са ѝ нужни, за да се защитава, включително и усъвършенствано модерно въоръжение, защото виждаме, че Русия е жестока в нападенията си над цивилни места, включително и градове, болници, сиропиталища, училища. Украинците заслужават да имат средства, с които да се защитават. Моята страна е подготвена да продължи да осигурява отбранителни системи на Украйна. Вече сме осигурили 1,7 милиарда долара до момента, откакто конфликтът започна. Всъщност той започна през 2014 г., но имам предвид откакто започнаха тези военни действия на 24 февруари. Оттогава насам сме осигурили 1,7 милиарда долара и сме готови да дадем още.

- Можем ли да кажем, че западните санкции срещу Русия действат?

- Да. Мисля, че санкциите отнемат повече време, за да постигнат ефект. Международният валутен фонд вече е изчислил, че към края на годината

руската икономика ще се върне на нивото си от 2007 г.,

и ако санкциите продължат, ще се върне още по-назад във времето, унищожавайки икономиката си още повече. Нека сме наясно, че всичко това го прави самата Русия - санкциите са, за да спрат военните действия. В минутата, в която Русия спре войната, ще решим как да продължим напред. Но докато тази ужасяваща трагедия продължава, санкциите също ще продължат.

CV

Завършил бакалавърска степен по международни отношения в Станфордския университет и има магистърска и докторска по политически науки от Калифорнийския университет в Бъркли

Работил като съветник по външна политика в Белия дом

В периода 2015 - 2020 г. служи в Пентагона като заместник помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна, Евразия и контрола върху конвенционалните въоръжения

От ноември 2021 г. е постоянен представител на САЩ към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа