Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Французойката Жан Калман води рекорда по най-дълъг живот досега - 122 г.
Французойката Жан Калман води рекорда по най-дълъг живот досега - 122 г.

Данни от математически модел: 150 години е абсолютният максимум

На този етап пределът на човешкия живот средно е около 80 години, но експеримент в САЩ, Русия и Сингапур установява чрез математически модел, че индивид от хомо сапиенс има потенциал да достигне до 150 години. Учените отчитат показатели на червените и белите кръвни клетки на повече от 70 000 души, всеки от които е над 85-годишен. Опитите показват, че жизнеността им приключва най-късно до 150 г. Изследването е публикувано в Националната библиотека по медицина на САЩ.

Никой не е доближил тази възраст досега. Рекордът принадлежи на французойката

Жан Калман, която си отива на 122 години през 1997 г.

Родена е през 1875 г. Тя е единствената регистрирана в историята суперсуперстолетница (над 120 г.).

В България живеят столетници, които карат колело, тичат по стълби или се грижат сами за себе си и поддържат градина с цветя. Но още няма хора, надхвърлили 110 години.

Официалните геронтоложки сайтове отчитат общо 15 такива в света. Първенството принадлежи на японката Кане Танака, която на 3 януари е навършила 119 години.

Островната държава е родина на най-многото надживели един век хора. Също японки са най-възрастните близначки – 107-годишните Умено Сумияма и Коуме Кодама. Те обаче са настанени в различни хосписи.

Кои са рекордите при българите, колко от столетниците у нас са пушили и пили редовно, както и кои са факторите, от които зависи остаряването, четете в хартиеното издание на брой 3/2022 на сп. "Космос".

Молекулярният генетик Любомир Балабански се е срещнал с 46 български столетници, за да изследва факторите, влияещи върху дълголетието.
СНИМКА: Личен архив
Молекулярният генетик Любомир Балабански се е срещнал с 46 български столетници, за да изследва факторите, влияещи върху дълголетието. СНИМКА: Личен архив