Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как и с кого управлява украинският лидер

Обектът е секретен, останал от съветско време, строен за оцеляване в ядрена война

Той е изтощен от недоспиване. Излиза на 3-4 дни, за да види реалната ситуация в страната

Володимир Зеленски прекарва по-голямата част от дните си във военен бункер. Този таен обект е останал от съветско време и е предназначен да оцелее в тотална ядрена война, разкрива порталът "Украинска правда".

"Ако говорим за бункер на територията на президентската администрация, той е напълно защитен, подготвен в съветско време за работата на висшето политическо и военно ръководство при ядрена атака. Дори

директното

попадане на ядрени боеприпаси

няма да навреди на хората в бункера", казва Микола Азаров, политик с руски корени и бивш премиер на Украйна от 2010 до 2014 г., близък на проруския бивш президент Янукович.

Зеленски спи по два часа на нощ, излиза навън веднъж на всеки три или четири дни, а семейството му се крие на неизвестно място в Украйна. В началото на инвазията президентът призна, че е "мишена номер едно" за опозиционните сили, а дъщеря му и синът му са "номер две". В интервю пред репортер на "Икономист", говорейки от бункера си, Зеленски призна колко е важно за него да напуска "крепостта" възможно най-често, сякаш намеквайки за Владимир Путин. "Ако не изляза дори за три-четири дни и остана само в офиса си, няма да знам какво става по света" - каза той.

Когато започна пълномащабната военна намеса на Русия в Украйна, Зеленски реши да не напуска Киев, който според информацията от западни източници и от службите, с която разполага, не може да бъде превзет от руските сили. Според някои съобщения той е бил преместен на тайно място в централната част на Киев след обръщението му към нацията, докато руските сили наближаваха столицата. Сп. "Икономист" отбелязва, че той командва от бункер,

заграден с метални порти, заобиколен

от снайперисти

и снабден със системи за противовъздушна отбрана.

Според "Украинска правда" Зеленски и неговият екип използват помещенията на офиса за срещи, интервюта, брифинги и някои срещи, но основната работа се извършва в защитените помещения на бункера.

От него Володимир Зеленски даде първото си интервю за руски медии, забранени от Роскомнадзор заради критиките си след началото на войната. Журналистите публикуваха стенограма от видеозаписа в различни канали. Петимата интервюиращи бяха Дмитрий Муратов от "Новая газета", Владимир Соловьев от руския в. "Комерсант", авторът Михаил Зигар, както и двама журналисти, чиито медии са забранени в Русия - Иван Колпаков от "Медуза" и Тихон Дзядко от телевизия "Дожд". Александър Морозов, политолог и член на Центъра за руски изследвания "Борис Немцов" към Карловия университет в Прага, нарече интервюто "грандиозно събитие". "Очевидно е, че Зеленски

от 30 дни спи по

2 часа на нощ,

но реши да излезе и да говори в разгара на тежко безсъние - каза Морозов във фейсбук. - Господ да му даде сила. Трудно е да се справиш с такъв 30-дневен стрес. И още по-трудно е да останеш отворен навън, да не се отдадеш на голата реторика на омразата. Въпреки това той продължава да говори човечно, с откритост, болка, искреност", писа в. "Дейли мейл".

Украинският президент Володимир Зеленски се появи на 64-тите годишни награди "Грами", за да произнесе записана 48 часа преди това реч в бункера в Киев. Видеото представи изпълнението на американския певец Джон Леджънд около два часа след началото на шоуто. "Нашите музиканти носят бронежилетки вместо смокинги. Те пеят на ранените в болниците. Дори на тези, които не ги чуват. Но музиката така или иначе ще пробие. Ние защитаваме свободата си. Да живеем. Да обичаме. Да звучи. На нашата земя ние се борим срещу

Русия, която носи ужасна тишина с бомбите си

Изпълнете тишината с вашата музикаЕ Разкажете нашата история. Кажете истината за войната в социалните мрежи и телевизията. Но не и тишината", каза президентът.