Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

3 сценария за това ще има ли предсрочни избори

Извънредно голямо събитие може да развали всички договорки

Спасяват я милиардите от Брюксел, страхът от изборен провал и нежеланието на ГЕРБ да управлява

Възможно ли е въпреки разделителните линии за войната в Украйна, за влизането на РСМ в Европейския съюз, за издължаването към строителните фирми и за управителя на БНБ четворната коалиция да остане заедно? Вариантите пред нея са три - предсрочни избори още тази есен, съвместна работа до местните избори през октомври 2023 г. или пълен мандат до ноември 2024 г.

Първият сценарий

според наблюдателите ще се случи, ако противоречията избуят до степен на невъзможност "Промяната", ДБ, БСП и ИТН да продължат в една посока. Известен интерес от това има опозицията. ГЕРБ са единствените, които не губят рейтинга си. ДПС, както знаем, са винаги готови да се явят пред урните. Според социолозите за евентуалната партия на Стефан Янев и за "Възраждане" предсрочните избори ще са добре дошли.

Последните данни на агенция "Тренд" показват, че ПП е с 22,9% подкрепа, ГЕРБ - 21,9%, ДПС - 11,4%, БСП - 10,4%. ИТН спадат до 7,5%, ДБ - 7,4%, а "Възраждане" им диша във врата със 7,3%.

Коалицията трябва

да бъде рестартирана,

категорични са социологът Андрей Райчев и политологът Даниел Смилов. В противен случай съществуването й е заплашено.

Но в ситуация на неизвестност колко дълго ще продължи войната и как ще расте инфлацията едва ли някой ще поиска да вземе властта в ръцете си. Така отново бихме влезли в цикъла от миналата година на избори безкрай.

Във втория сценарий общият хоризонт за четирите партии

е до местните избори 2023 г. По този начин коалицията ще може да свърши поне основната програма, в името на която пое управлението на страната, както и да започне реализацията на Плана за възстановяване.

Тук обаче има един тънък момент. Успее ли съюзът между четирите политически сили да се задържи още близо година и половина, може да се окаже устойчив за цял мандат. Вече имаме подобен пример в най-новата българска история. Тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС беше съставена през 2005 г. с уговорката да работят заедно до приемането ни в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но продължи и след това и изкара мандата си докрай.

Цената беше практическото изчезване на НДСВ от политическия небосклон и драстичното свиване на основната тогава сила БСП. Единствено ДПС не пострада от участието си в разнородния съюз. На този фон изгря ГЕРБ, който управлява близо 12 години. Ако и този път четворната коалиция издържи в първоначалния си вид до редовните парламентарни избори през 2025 г., със сигурност

част от партиите ще загубят доста привърженици,

а може да се появят нови играчи.

В момента данните на социолозите показват, че подкрепата за всички формации от мнозинството спада, с което централите са наясно и всяка от тях се стреми да навакса. Един от начините е чрез поставяне на червени линии, заплашващи целостта на коалицията.

С изключение на "Продължаваме промяната", които не са заявили такива изисквания, но това е разбираемо - все пак те са мандатоносител и най-голяма партия. Има опасност

БСП и ИТН например може да напуснат управлението,

ако правителството реши да отстъпи от консенсуса за членството на РСМ в Европейския съюз. Слави Трифонов обяви, че четирите партии са се споразумели, че ветото ще се вдигне едва когато съседите започнат да спазват договора от 2017 г. Социалистите заковаха още една гореща тема - че няма да се подпишат под изпращане на каквато и да е военна помощ за Украйна. Без мен - категорично каза Корнелия Нинова. Същото повтори и шефът на червените депутати Георги Свиленски от името на парламентарната група.

"Има такъв народ" от своя страна са недоволни и от

концентрацията на финансови ресурси

в комбинация с наблюдението на спецслужбите от страна на "Продължаваме промяната". Тошко Йорданов го каза директно в ефира на Нова тв, когато го попитаха защо толкова много държат на кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ. Освен че е професионалист, този пост не е включен в коалиционното споразумение, в което не фигурира и струпване на финансова власт и спецслужби у най-голямата партия, отговори дясната ръка на Слави Трифонов.

ПП обаче твърди, че проблемите в коалицията са изкуствени, а не реални и че за най-голямата формация червени линии не съществуват.

"Някой влиза в хипотезата, че се работи срещу националния интерес и това ще бъде червена линия - коментира депутатът Настимир Ананиев пред "168 часа". - Никой не работи срещу националния интерес, заявили сме нашите приоритети.

Преди да се отвори пътят за РСМ към ЕС, нека да се изпълнят нашите условия. Българският национален интерес е не само членството на РСМ в ЕС, но и на останалите страни от Западните Балкани.

Важно е България да

бъде лидер в региона,

иначе ще плащаме висока цена или някой като Сърбия да ни измести."

Ананиев е председател на "Волт", една от партиите, чрез които ПП влезе в парламента, тъй като нямаше регистрирана своя. Според него, ако всеки започне да чертае червени линии, се стопира процесът на вземане на решение.

"Ние сме коректен партньор и очакваме същото и от останалите. Знаете приказката за тежката дума, иначе грешката се поправя. Но по време на война да тръгнеш на избори, не е най-далновидното", допълни той. Още повече че страната в момента е затънала в твърде много кризи.

"Важното е всяка формация да вземе сама решението си кое е държавническо и в интерес на българските граждани. Ние искаме да се възстанови нормалността, хората да се справят с ценовия шок и да се види какви са възможностите за увеличаване на доходите, каза още Ананиев. И добави, че се надява всички да проявят мъдрост в тежката ситуация, в която се намира страната.

Има един междинен вариант,

в който мнозинството в парламента се преформатира по оста за и против Русия. В този случай БСП ще останат в изолация от всички в управляващата коалиция, но ГЕРБ, които са пронатовска партия, може да подкрепят например изпращането на оръжие за Украйна, без да са в коалицията.

Бойко Борисов обаче едва ли ще се съгласи неговите хора трайно да гласуват с мнозинството.