Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Писателят използва тайните на гранд дамите на Ню Йорк – интриги, завист, изневери, убийство, като взривява хайлайфа със скандален откъс от свой незавършен роман

Красиви. Стилни. Достойни за завист. Приказно богати и харчещи с размах. Омъжили се по не веднъж с ум и нюх. Най-бляскавите жени на своето време. Плуващи с охота в дълбоките води на нюйоркския хайлайф.

Той ги нарече своите Лебеди, те го приеха за безценен приятел и довереник. Труман Капоти обаче се оказа хладнокръвен ловец. Приласкавайки някои от най-първите дами на Ню Йорк с остроумието и ненадминатата си компания на бохем и интелектуалец, той получи достъп до най-съкровените им тайни. Те станаха куршумите в оръжието на неговия писателски талант, а неудържимата му амбиция да стигне най-горе във висините и да се превърне в американския Пруст дръпна спусъка. Лебедите бяха ранени непростимо, имаше и странични жертви, а обагрените с кръвта им води в крайна сметка изхвърлят на сушата техния ловец, фатално засегнат от собствените си изстрели.

Едва 23-годишен Труман се превръща в литературен любимец още с първия си издаден роман „Други гласове, други стаи“. Международната слава го връхлита седемнайсет години по-късно с „Хладнокръвно“ (1966 г.) – изключителният му „документален роман“ за бруталното убийство на семейство Клътър в Холкъм, щата Канзас от Пери Смит и Ричард „Дик“ Хикок. Още преди това е обявен за жив класик заради „Закуска в „Тифани“ (1958 г.) И въпреки че се радва на признание Капоти вярва, че му предстои да даде на света своя шедьовър, своя магнум опус – обещавайки това да е романът „Отговорени молитви“.

Само че големите успехи изискват големи жертви. Труман е готов да плати цената с репутациите и доверието на някои от най-близките си приятели.

Самият той обяснява пред списание People, че дългоочакваната му творба – интимно изложение на висшето общество в Ню Йорк, ще бъде пълна с тънко прикрити герои – хора, които познава. И той ще ги убие всички с писалката си. Затова изгражда книгата си като пистолет: „Има дръжката, спусъка, цевта и накрая куршума. И когато този куршум бъде изстрелян от пистолета, той ще лети със скорост и сила, каквито никога не сте виждали – хам!“

Писателят не осъзнава или не желае да приеме факта, че разкриването на тайните на богатите и могъщите в Манхатън не е нищо друго освен социално самоубийство.

Той вярва, че неговият гений е над всички тях. Само че в крайна сметка романът му никога не вижда бял свят в своята цялост, след като излиза откъса „La Cote Basque 1965“, предназначен да бъде пета глава. Капоти е предупреден, че дамите ще се разпознаят, но...

„Наааа, твърде тъпи са“ – възкликва той. – няма да разберат кои са“.

Лъже се. И никога няма да му бъде простено предателството. Скандалът е твърде голям.

Но кои са именно Лебедите?! Четете в "Космос"