Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Популярният тв водещ иска 100 000 лв. за едно филмово заглавие

Популярният от Нова телевизия икономически анализатор Кузман Илиев иска 100 хиляди лева за името на българския филм “Спекуланти” или той няма да бъде показван в киносалоните на страната. Това е най-драматичният сюжет на тема авторски права в цялата българска история.

Кузман Илиев е познат от бившето предаване

“Плюс-минус

Коментарът след новините” по Нова телевизия, което той водеше заедно с Владимир Сиркаров.

Тази сума е поискал единият от сценаристите -  Кузман Илиев и буквално часове преди обявеното начало на прожекцията филмът е прекръстен от продуцентите на “Борсови играчи”.

В сряда вечерта много приятели на киното и на екипа са поканени на премиерата на филма “Спекуланти”, определян като първия български финансов трилър. Сценаристи на филма са Кузман Илиев, Александър Чобанов и Илиян Скарлатов.

В главната роля е Алек Алексиев.
В главната роля е Алек Алексиев.
Зрителите гледат с интерес филма, заснет съвсем по европейски, но се чудят защо той е с друго заглавие - “Борсови играчи”. Защо наистина се случи всичко това?

Началото на тази история е отпреди повече от 5 години. Започва като мъжки разговор между Кузман Илиев и Николай Христов-Фори. Двамата са съученици от Френската гимназия в София. Николай е син на Христо Христов, съсобственик на фирма КОРУНД- Х.

После към проекта са привлечени Мартин Илиев, Александър Чобанов и режисьорът Георги Костов.

“Стотици неблагодарни часове къртовска

интелектуална работа,

мислене, писане, обсъждане и изграждане на идея, станала основа за силен сценарий”, разказва Кузман Илиев, който беше и кандидат за народен представител от ВМРО, но не успя да попадне в парламента.

Илиев казва също: “Работа на екип от няколко човека в кафенета, гаражи, офиси и различни локации. Часове на убеждение на инвеститори на ниво синопсис за потенциала на филма. Стотици безсънни нощи и дълги разговори по телефона, преди въобще да има шанс и изглед за спечелване на субсидия от НФЦ...”

Всичко уж върви добре. Нищо не предвещава бурята, която се задава.

Но четири дни преди премиерата в КОРУНД- Х разбират, че още преди година Кузман Илиев е запазил името “Спекуланти” в патентното ведомство. “Търсехме Кузман много пъти по мобилния му телефон, но той не отговаряше”, разказа Христо Христов, съсобственик на КОРУНД-Х.

А само ден преди премиерата на 6 април продуцентската фирма научава, че съсценаристът Кузман Илиев е разпратил писмо до всички киносалони в страната, с което забранява филмът да бъде излъчван със заглавието “Спекуланти”.

Димитър Баненкин и Дарин Ангелов (вдясно) са баща и син спекуланти във филма.
Димитър Баненкин и Дарин Ангелов (вдясно) са баща и син спекуланти във филма.
Това кара продуцентите да реагират “на пожар” и след съответните процедури в патентното ведомство заглавието на филма става “Борсови играчи”. В главните роли са Алек Алексиев, Радина Кърджилова, Мариан Вълев, Димитър Баненкин, Боряна Братоева, Дарин Ангелов и др. Режисьор е Георги Костов.

В надписите като

съсценарист

е записан

и Илиян Скарлатов

Според Николай Христов точно Кузман Илиев го е довел в екипа. Сега го нарича самозванец. “Кузман видя, че се получи много добър филм, и реши да доказва, че основната заслуга за всичко е негова”, казва Николай Христов.

Той няма друго обяснение защо още преди година Илиев е патентовал името на филма и не е казал за това на никого.

Обяснение няма и баща му Христо Христов. Той казва, че през всичкото време след патентоването на заглавие Кузман Илиев идвал и се държал като приятел и съмишленик. Подарил му новата си книга с надпис: “На Христо Христов - великия продуцент и още по-велик човек!”. Той буквално се поболява, след като разбира за последните изпълнения на довчерашния си колега продуцент.

След избухването на скандала Кузман Илиев пуска в мрежата писмо със заглавие “Време е да се преборим с киномафията”. В писмото са неговите искания към КОРУНД-Х:

1. Самозванецът Илиян Скарлатов да бъде свален от надписите “сценарист”,

да му бъде свалено и званието “продуцент”, защото, когато е говорил с Кузман Илиев за участието си в проекта, такива условия не е поставял. Ако беше променил исканията си, трябваше да го комуникира с Кузман Илиев. Илиян Скарлатов не трябва да бъде на премиерата на филма. Това не подлежи на преговори - не бихте поканили крадец на бала на детето си - намирам това за логично. Да си купи билет и да го гледа в друга зала - никой не може да го спре. Да се даде гаранция - чрез декларация или под друга форма, - че Скарлатов няма да говори никъде публично, че е “сценарист и продуцент” на филма.

Нямам претенции да говори, че е актьор. Все пак си е написал двуминутен монолог, който всички трябва да изтърпим, благодарение на Николай Христов.

2. От мига на моето съгласие да сваля иска си - пиара на филма поемам аз, както беше и уговорката. Тъй като аз не отричам продуцентския принос на Николай Христов, ще опитам справедливо да промотирам и него. Филмът вече влиза в кината и адски късно, но каквото успея да направя, успея. По-добре нещо от нищо, камо ли от “гифчета”, окарикатуряващи топактьорите и лица на филма, както е в момента.

3. Изтриване на дублираните профили на “Кадре” във фейсбук и инстаграм, чието фотосъдържание впрочем също е кражба на кадри от Константина Живова, заснела ги по снимачния процес на филма.

4. Изписване и публично споменаване по време на премиера от Николай Христов-Фори, че идеята за филма е на сценариста Кузман Илиев.

5. Получаване на рамково споразумение, че ако се прави втора част на филма "Спекуланти", то “Кадре”, ще има право на дял, не по-малък от 30 процента.

7. С оглед на отсъствието на какъвто и да е пиар и при де факто отрицателен потенциал за продуцентски приходи; на вече платените хиляди левове данъци за приноса ни във филма с оглед на невъзмезден 5-годишен труд, морални щети, пропуснати ползи; с оглед на хонорари за отлично подготвени и опитни правозащитници, разноски по дела, справки и проверки - сумата, която изисквам, за да покрия частично разходите си, без да включвам важните пропуснати ползи е 100 хиляди лева.

(Цялото писмо виж тук)

От КОРУНД-X отговориха също с писмо:

“С договор от 9 януари 2019 г. Кузман Илиев се присъедини към екипа като съсценарист. КОРУНД-Х ООД цени неговите качества като експерт и приноса му към създаването на продукцията. 

До 28 март 2022 г. – седмица преди официалната премиера на филма, никой не е подозирал, че Кузман Илиев е неудовлетворен от работата по проекта или има забележки или претенции във връзка с реализирането на сценария. 

Никой от останалите съсценаристи, участвали колективно в създаването на филма, няма претенции по отношение на реализирането на сценария. На 28 март 2022 г., една седмица преди предпремиерата на филма, с огромна изненада получихме писмо, което впоследствие бе разпратено и до разпространителите на филма и киносалоните в страната.  

Мариян Вълев също е спекулант, но от добрите във филма.
Мариян Вълев също е спекулант, но от добрите във филма.
Между КОРУНД-Х и Кузман Илиев е сключен договор от 9 януари 2022 г., съгласно който последният е прехвърлил  на продуцента изключителните авторски права върху сценария на филма в техния пълен обем. 

Към момента на сключване на договора

филмът е бил с работно заглавие “Животински бесове”,

което през септември 2020 г. по общо решение на всички съсценаристи, режисьора и продуцента, е променено на “Спекуланти”. Кузман Илиев в качеството му на съсценарист е бил наясно с тази промяна, за което свидетелстват множество имейли и кореспонденция между него и членовете на екипа. 

Следва да се има предвид, че договорът за прехвърляне на авторските права е сключен на 9 януари 2019 г., а Кузман Илиев е подал заявка за регистрация на търговска марка “Спекуланти” едва на 28 май 2021 г. – година и половина след като вече е бил прехвърлил всички авторски права като съсценарист на продуцента КОРУНД-Х. Тази заявка е подадена без знанието и одобрението на продуцента или на който и да било член на екипа, поради което действието е изцяло недобросъвестно. 

Неслучайно фактът, че Кузман Илиев притежава правата върху търговска марка “Спекуланти”, се обявява публично броени дни преди премиерата на филма. 

Именно тези негови действия наложиха смяната на заглавието в последния момент. Ние смятаме, че филмите се правят от хората за хората и не можехме да загърбим над 5 години труд на огромния екип от хора, които стоят зад този проект. От тук нататък съдът ще реши кой е прав и кой не.

С уважение: 

Христо Христов,

Николай Христов

КОРУНД-Х е продуцентска фирма от 1993 г.,

регистрирана към Националния филмов център. За близо 30 години творчески живот  продуцира игралните филми “Моето мъничко нищо”, “Време за жени”, “11-и А” и  “Останалото е пепел”.

В портфолиото на КОРУНД-Х са и документалните филми портрети за Петър Увалиев, Николай Кауфман, Николай Гяуров, Петко Бочаров, Георги Парцалев и др.

Филмът за Димитър Димов - “Ахилесовата пета”, печели  Специалната награда на фестивала за късометражно и документално кино “Златен ритон”, Пловдив, през 2010 г. КОРУНД-Х е носител и на още наши и чуждестранни награди.

Сега думата по този спор има съдът. А “Спекуланти” може да събере много зрители. Нали казват, че лоша реклама няма.

 

Анализаторът Кузман Илиев бе и кандидат-депутат от ВМРО от гражданската квота

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, журналист и продуцент. Беше и кандидат-депутат на парламентарните избори през април 2021 г. в листата на ВМРО - Българско национално движение, за 24-и и 25-и МИР - София, издигнат от гражданската квота.

Илиев е магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Преди това завършва с отличие 9-а френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”. През 2018 г. става носител на наградата за телевизионна журналистика “Свети Влас”.

В студентските години е избран за “Студент на годината” на Нов български университет, печели и престижната стипендия “Чарлз Мозер”. Двукратен победител е в национални конкурси за есе, организирани съвместно от български евродепутати и Европейския парламент.

Кариерата си започва от икономическата телевизия ЕBF. По-късно става съавтор и ководещ на предаването за икономика и финанси Boom&Bust по тв Bloomberg TV Bulgaria, както и на политическото вечерно шоу “Денят ON AIR” по Bulgaria On Air. В този период има регулярна аналитична рубрика в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. След време преминава в тв “Европа”, където е съавтор и ководещ на предаването за политика и икономика “Плюс-минус”.

Следва покана от Нова тв и през 2018 г. заедно с колегата си Владимир Сиркаров стартира там публицистичната рубрика “Плюс-минус. Коментарът след новините”.

Илиев е съосновател и изпълнителен директор на продуцентската къща Cadre. Съосновател и икономически експерт е в института Brain Workshop Institute.

Обожава четенето, киното, походите в планината, спортува активно. Женен е за журналистката Константина Живова, която преди време бе водеща на предаването “Околосветско” по Bulgaria On Air. Работила е в Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7. Участвала е и в известния сериал “Под прикритие”. Днес тя е инфлуенсър, рисува и пише книги.

И двамата имат по един брак зад гърба си, а Живова има и голяма дъщеря. През април 2019 г. Кузман и Константина станаха родители на момиченцето Каролин, което е първородно дете за Илиев.

Марката “Спекуланти” запазена за

филми и за други дейности и продукти

Кузман Илиев е подал заявка в Патентното ведомство за регистрация на марката “Спекуланти” на 28 май 2021 г., става ясно от регистъра на ведомството. Самата регистрация е направена на 4 януари тази година.

Илиев е запазил марката “Спекуланти” за всички възможни дейности и продукти, сред които фигурират и всички видове филми.

Марката “Спекуланти” обаче може да се използва и за аварийни стълби, акумулатори, апарати за дишане при подводно плуване, парни котли, бебефони, верижки за очила, гръмоотводи, ДНК чипове, емотикони за мобилни телефони, калъфи за очила, касетофони, космографски уреди, обучаващи роботи, сигнализиращи звънци за насочване на добитък, слънчеви батерии, телефони, вестници, всякакви предавания, включително и телевизионни и радио-, телекомуникационни услуги, представления, дискотеки, композиране на музика, културни и развлекателни услуги, конкурси - всякакви машини, научни изследвания, абонаменти, канцеларски материали, административни услуги.

На 31 март - седмица преди премиерата на филма, компанията КОРУНД-Х, собственост на изпълнителния продуцент на филма Николай Христов, обаче е подал искане за заличаване на регистрацията. По него все още не е взето решение, тъй като не е завършена проверката за допустимост от Патентното ведомство. Христов и Илиев са съученици от Френската гимназия.