Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс

Войната в Украйна може скоро да приключи. Това загатна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АП.

“Надяваме се, че в близките дни, в обозримо бъдеще, тази операция или ще постигне целите си, или ще я завършим чрез преговори между руската и украинската делегация”, каза Песков. Той отбеляза, че вярва, че войната може да бъде завършена чрез преговори, но това ще зависи от позицията на украинската делегация, както и от това “колко са готови да приемат условията на Русия”.

Говорителят на руския президент Владимир Путин добави, че страната му е претърпяла много загуби по време на инвазията в Украйна и това е голяма трагедия.

Освен това Песков посочи, че руските войски са се изтеглили от украинските области Киев и Чернигов, за да покажат добра воля по време на преговорите. Говорейки за Мариупол, прессекретарят подчерта, че обсаденият пристанищен град е част от признатите от Москва “народни републики” и щял да бъде “освободен от националистически батальони”.

Най-малко 39 души пък са загинали, а 87 ранени в петък, след като 2 ракети удариха гара в град Краматорск, Източна Украйна. Най-малко 4000 души, сред които жени и деца, са били в района на жп спирката по време на атаката и са се опитвали да се евакуират преди започването на руските нападения в източната част на страната. Кадри в социалните мрежи показват множество окървавени тела, лежащи край разпръснати куфари и сакове с багаж, както и горящи коли в близост до тях. Заснети са и останки от ракетите, за които се смята, че са били с касетъчна бойна глава. Този тип бомби съдържат голям брой взривни устройства и се използват главно за поразяването на жива сила. На ракетата е пишело “За децата” (на руски език).

Москва отрече атаката, казвайки, че Украйна разполага със същото оръжие. Според експерти обаче снарядът е боядисан в зелено като руските ракети, докато еквивалентът на Киев е в сив цвят.

САЩ пък одобриха прехвърлянето на Украйна на хиляди ракетни комплекси “Стингър” и “Джевлин”, стотици дронове-камикадзе “Суичблейд” за защита във войната. Информацията се появи, след като Вашингтон одобри още 100 милиона долара в подкрепа на Киев.

Словакия дари своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. Тези оръжия са много търсени от украинския президент Володимир Зеленски, защото украинските военни ги познават и могат да работят с тях.

С влак в Киев в петък пристигнаха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и дипломат№1 на ЕС Жозеп Борел. Шефката на ЕК обяви, че за Украйна ще има европейски път.

Същевременно в петък Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата. Решението е отговор на приетото през март решение на българската страна за обявяване на двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата.