Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нещата около Каримански са взривени, категорични са партньорите на “Има такъв народ” във властта

Премиерът Петков вече съветван да намали темпото по темата Северна Македония

“Когато Кирил Петков чуе думата “сделка”, винаги е категорично против. Дори когато става дума за ходове, които биха били полезни.”

По този начин човек от близкия кръг на министър-председателя обясни защо той нямало да приеме да бъде изнудван от своя партньор в коалицията - Слави Трифонов.

Лидерът на “Има такъв народ”, който не участва в заседанията на управляващата сила, директно заплаши с предсрочни избори Кирил Петков заради свръхактивността му по темата Северна Македония и нецензурни обиди към кандидата за шеф на БНБ Любомир Каримански, отправени лично от премиера.

Тв водещият политик го направи във фейсбук в сряда, а в четвъртък - “аватарът” му, както наричат Тошко Йорданов, разказват, е напуснал лидерската среща с изменено лице. Той е бил придружен от депутата Любомир Каримански, другите партньори са били представени от лидерите им Кирил Петков, Христо Иванов, Корнелия Нинова. Всички запазиха мълчание без Иванов, който коментира възможността за падане на българското вето към Северна Македония.

Депутатите от “Продължаваме промяната” обаче са били събрани на спешна среща, на която

да се изяснят опасните детайли на коалиционното съжителство

Малко преди това във и извън парламента бе подреждана и обсъждана неофициално тройна схема, която според авторите ѝ би помогнала да се спаси коалицията за още няколко месеца.

Според “конструкторите” - Слави Трифонов, чиято партия ръководи строителното министерство, държал държавата да разплати 640 милиона лева, които дължи на пътностроителните фирми. Срещу това бил готов да отстъпи в позицията си, че България не трябва да пуска Северна Македония да започне преговори с ЕС. А пък срещу този жест на Трифонов Петков обещал подкрепа за кандидата на “Има такъв народ” в битката за БНБ.

Достоверни източници от трима от коалиционните партньори обаче бяха категорични, че

“нещата около Каримански вече са взривени”

и не можело да става и дума “Продължаваме промяната” да отстъпва със своя кандидат Андрей Гюров. Действията на Трифонов твърдо вече се определят като изнудване от най-голямата политическа сила в правителството.

Двете формации влязоха в шумен сблъсък покрай избора на управител на централната банка. Още от лятото Трифонов подготвя поста за своя депутат Каримански, като дори опита той да бъде избран още от 46-ия парламент въпреки провала на всякакви варианти за управленска коалиция около ИТН в него.

Каримански бе издигнат и в сегашната процедура, а “Продължаваме промяната” излязоха със свой кандидат - шефа на парламентарната им група Андрей Гюров. Така се стигна до парадоксалната ситуация управляващите да имат двама кандидати, които наддават и разчитат на гласовете на опозиционните ГЕРБ и ДПС.

В последната седмица Каримански бе атакуван от говорителката на правителството Лена Бориславова. А по думите на Трифонов самият Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към Каримански. Според неофициална информация премиерът се е усъмнил в почтеността на Каримански, като квалификацията е била съчетана и с обидна дума, засягаща сексуална ориентация.

БНБ е била обсъждана и на вчерашната сбирка на коалицията. И отново Петков бил твърдо против кандидатурата на Каримански, като дори бил събрал възраженията си в папка, разказаха участници.

От “Има такъв народ” са убедени, че заради БНБ вицепремиерът Асен Василев и “Промяната” притискат възловия им министър и вицепремиер Гроздан Караджов. Регионалният министър от седмици не успява да разплати 640 млн. лв. стари задължения на държавата и така не започват и нови пътни ремонти. В четвъртък ситуацията се повтори с процедурни хватки от ПП в парламента. 

Именно в уреждане на проблемите на Караджов с пътните строители “конструкторите” на коалиционните сделки виждат разплитането на казуса със Северна Македония.

Дори стигат по-далеч - Трифонов бил готов да жертва външно министерство и то да премине в сферата на влияние на “Продължаваме промяната”, за да не създавала Генчовска проблеми за вдигане на ветото за старт на преговорите между Скопие и Брюксел.

Целта на премиера Петков е да осигури зелена светлина за този старт още през юни

В момента обаче пречките са рамкова позиция на парламента и решение на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев в началото на мандата на правителството.

От месеци министър-председателят е подложен на натиск от европейските партньори да вдигне българското вето, а председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен му напомни, че разчита на него, за да може ЕС да изпълни обещанието си съм Скопие, дадено преди две години.

Единият вариант за вдигане на ветото е промяна в позицията на Народното събрание, което ще се случи трудно предвид политическата конфигурация в 47-ия парламент. Петков има алтернативен план - да използва пълномощията си, че

по конституция правителството определя външната политика

на България, а премиерът, от друга страна, е единственият с право да гласува на Европейския съвет. За да стане факт това обаче, на Петков му е нужно решение на правителството, с което се определя рамкова българска позиция за всяко заседание на съвета, независимо от това какъв е форматът - посланици, министри или премиери и държавни глави.

Отделно за вдигане на българското вето е нужна подкрепата и на външния министър Теодора Генчовска, която пък трябва да одобри тази позиция в съвет “Общи въпроси”, преди темата да бъде обсъдена от министър-председателите и президентите на 27-те страни в ЕС.

От старта на това правителство през декември обаче Генчовска не работи добре с Петков по македонската тема. А

министър- председателят изцяло иззе преговорите със Скопие

Според достоверни източници обаче Кирил Петков вече е съветван от близкия си кръг да забави темпото по отношение на Северна Македония, защото нито в българския, нито в парламента в Скопие има сигурни мнозинства за подобни революционни и бързи действия.

Кандидатът на ИТН за шеф на централната банка Любомир Каримански среща твърдата съпротива на премиера Кирил Петков и той не е склонен да го приеме.
Кандидатът на ИТН за шеф на централната банка Любомир Каримански среща твърдата съпротива на премиера Кирил Петков и той не е склонен да го приеме.