Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протест срещу идеята България да даде оръжие на Украйна организира вчера “Възраждане”. Голяма част от хората бяха докарани с автобуси от страната. Някои от тях носеха руски знамена.
Протест срещу идеята България да даде оръжие на Украйна организира вчера “Възраждане”. Голяма част от хората бяха докарани с автобуси от страната. Някои от тях носеха руски знамена.

По 2000 каски и бронежилетки пращаме  безвъзмездно на Украйна

Ново разцепление в управляващата коалиция предизвика офертата за закупуване на още 8 изтребителя F-16 от САЩ срещу 3 млрд. лв. БСП се обяви срещу евентуалната сделка, въпреки че правителството все още дори не е започнало преговори по нея.

В понеделник Държавният департамент на САЩ одобри евентуална сделка с България за самолетите на прогнозна цена от 1,673 млрд. долара, или приблизително 3 млрд. лв. Часове по-късно във вторник сутринта държавният глава Румен Радев поиска кабинетът да разгледа внимателно сделката и да даде отговор до 2-3 месеца. Но и премиерът Кирил Петков, и вицето му Асен Василев настояха да не се бърза.

Различен поглед към офертата има обаче шефът на комисията по отбрана в парламента Благовест Белев, който е от “Продължаваме промяната”.

“Цената, която предлагат САЩ е по-ниска от тази, на която закупуваме първите осем самолета, което означава, че

те ни имат доверие като търговски партньор и такъв в НАТО”, коментира в сряда Белев.

Всъщност цената, която сега САЩ ни предлагат, бе и първоначалната сума на сделката през 2019 г. за първите 8 броя, въпреки че тогава сме искали доста по-орязан пакет. Българското правителство пък намали от броя на ракети, пилотски шлемове и пр. и цената падна на 1,2 млрд. долара, или 2,2 млрд. лв. В момента например България иска 3 резервни двигателя, като първите 8 изтребителя са взети само с 2, същото важи и за радарите, завишени са и бройките на останалите компоненти. За разлика от първите осем, новите самолети биха могли да се купят на разсрочено плащане, тъй като изискването за това е България да има кредитна история със САЩ. За колко време ще се изплатят обаче, зависи само от това какво ще договори кабинетът.

Сделка за още осем чисто нови изтребителя подкрепи и лидерът на “Демократична България” Христо Иванов.

"Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация”,

категоричен бе той. Иванов подчерта, че ситуацията в момента не позволява да не инвестираме във въоръжените си сили.

“Безумно скъпи” се видяха обаче новите изтребители на БСП. “Най-слабата икономика даваме на най-могъщата за пореден път 2,2 млрд. лв. за нещо, което не са знаеше дори къде ще бъде произведено. И сега идват вторите самолети на още по-висока цена. Как става това? Нали точно ГЕРБ обясняваха, че ще бъдат по-евтини. А те сега се оказват още по-скъпи”, възмути се социалистът Борислав Гуцанов. И дори определи като “безобразие” факта, че Румъния, Гърция и Полша са си купили същите много по-евтино.

“Не може да научаваме от чуждата администрация за какво става въпрос”, допълни той.

Срещу сделка за нови F-16 се обявиха и от “Възраждане” - партията, която в сряда организира протест пред парламента с настояването България да запази неутралитет във войната на Русия срещу Украйна. На митинга на “Възраждане” се развяваха руски знамена. Партията пък започвала разследване как точно е била постигната договореността за първите осем изтребителя, платени през 2019 г., обяви депутатът Николай Дренчев. Като си завършат разследването, хората на Костадин Костадинов щели да пуснат сигнал в прокуратурата.

“Имаме няколко стари МиГ-29, не знам за колко време могат да функционират, ако се наложи нещо да се свърши. Естествено, че е необходимо да имаме отбранителни способности. Ако има някакъв проблем, то това е начинът, по който предната партида F-16 е само на хартия. Не знам как ГЕРБ са го сключвали този договор”, каза пък зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

А като “глупости на премиера в опит да бъде оригинален” определи Христо Гаждев от ГЕРБ изказването на Кирил Петков, че “последния път българското правителство е взело решението (б.р. - за американските изтребители F-16) накрак”.

Има не един, а четири договора. Да се говорят подобни глупости, е несериозно, каза Гаджев.

Междувременно вчера депутатите ратифицираха договор за придобиването на още три ракети Sidewinder AIM 9X Блок II за изтребителите. Досега България е купила общо 15 такива и на практика за 7 от самолетите имаше по две ракети, а за осмия - само една. Сега за всеки изтребител ще има по 2 и още две за резерва.

До пристигането на F-16 небето ни ще се охранява от съветските МиГ-29. С тях обаче има друг проблем - ремонтът и поддръжката могат да се извършат само в Русия и Украйна, които в момента воюват. България водеше преговори с Полша, за да ремонтира самолетите ни, но има проблем и с доставката на части. Освен тях небето ни се охранява и по съвместния договор за air policing на НАТО. Именно по него у нас

вчера пристигнаха 4 нидерландски изтребителя F-35

Те ще останат до 31 май.

В сряда правителството реши още да предостави и 2000 каски и 2000 бронежилетки безвъзмездно на Украйна. Предстои и решение на Министерския съвет за отпускане на финансова помощ, съобщи шефката на кабинета Лена Бориславова.

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната, уточни тя. Щели да се дадат на цивилното население.

“Българското правителство реагира остро срещу зверствата, извършени в Буча”, каза още Бориславова.