Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правосъдният министър Надежда Йорданова
Правосъдният министър Надежда Йорданова

Свиването на парите за съдебната власт не е съгласувано с правосъдното ведомство и тепърва министърът ще излезе със становище по бюджета. Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Надежда Йорданова пред журналисти в парламента. Поводът за коментара й е недоволството на главния прокурор Иван Гешев, че се планира парите за съдебната власт да бъдат орязани в бюджет 2022.

Това не е наказателна акция срещу Гешев, категорична бе тя. Според нея България е една от страните с най-много прокурори на глава на населението, а отделно на това сме харчили най-висок процент от БВП за правосъдие. Йорданова обясни, че по-малкият бюджет цели ефективност в харченето на публичните средства.

По-рано днес категоричен, че това не е наказателна акция срещу Гешев бе и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Искането на повече пари за съдебната власт пък се видя като "цинизъм" на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. А ДПС определи като необяснимо свиването на парите за съдебната система при раздуването на разходите в бюджета до 13 млрд. лева.

Това е лична фиксация спрямо главния прокурор от страна на управляващите и опит за доминиране над съдебната система и нейното подчиняване, категоричен бе Хамид Хамид. Той се съгласи и с думите на главния прокурор, че това е победа на мафията, защото с това решене изпълнителната власт направила така, че всички от организираната престъпност печелили служебно.