Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите в 47-ия парламент СНИМКА: АРХИВ
Депутатите в 47-ия парламент СНИМКА: АРХИВ

България да спре да дава по-лесно гражданство на чужденци, които са направили инвестиции у нас. Това решиха на първо четене депутатите с промени в Закона за българското гражданство.

Идеята тази възможност да отпадне е на Министерския съвет. Такова предложение направиха и от ДПС, като то предвиждаше да се прекрати издаването и на т.нар. златни визи за чужденците, които имат бизнеси у нас. То обаче не се прие в пленарната зала макар да получи подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане". Отхвърлено бе и искането на движението ДАНС да направи проверка на всяко гражданство, което е дадено срещу инвестиции от 2012 г., когато за първи път бе приета такава възможност, досега. Според ДАНС 3-месечният срок за проверка бил недостатъчен, а освен това от агенцията искат ако такава има, в нея да се включат и органите на Министерството на икономиката.

Чета по медиите и слушам твърденията на г-жа Цонева от тази трибуна, че трябва да се направят проверки. Ние предлагаме да се направят проверки на всички паспорти, но явно за някои хора е по-важно внушението, че всичко трябва да е прозрачно, отколкото действието, възмути се лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Големият проблем, който предлагаме да решим, е да се премахне възможността хора, които нямат трайна връзка със страната и даже не пребивават тук, да има бърза писта за гражданство, а от там и за ЕС, обясни правосъдният министър Надежда Йорданова.

Колегите ни от ГЕРБ опитаха да решат този въпрос, но с любезното съдействие на ДПС, той не беше решен, каза още тя.

Ще припомня хронологията за любителите на късата памет, каквато очевидно е и г-жа правосъдният министър, скочи обаче зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Той се върна още през 2012 г., когато текстът е предложен, и подчерта, че ДПС е било против и дори е влязло от пленарната зала при гласуването му. След това подкрепило ветото на президента.

Ветото обаче не мина с гласовете на ГЕРБ и на Синята коалиция, вашият предшественик, обърна се към Йорданова Цонев. Той напомни, че след това схемата за придобиване на паспортите била една и съща - инвестицията се правела, докато те не се получат, а след това парите се изтегляли. Зам.-шефът на движението напомни, че през 2018 г. в парламента е имало комисия за българското гражданство, чиято цел е да разследва схемата за вземане на паспорти по произход, но междувременно е проучена и тази за инвестиции. Напомни и, че накрая тя е препоръчала на парламента да затегне режима по получаване на т.нар. златни паспорти, като се сложи условието инвестициите да създават реални работни места.

Не е оставен същият режим. След приемането му, не е издаден нито един паспорт, защото той не е изгоден за тези, които искат бързо европейско гражданство. След като излезе доклада на ЕК за напредъка по преговорите за отпадане на визите със САЩ и когато ДПС взе предвид, че те не искат и новия режим, взехме решение да предложим отпадането му. Вие преценете къде е промяната в позицията ни. Може би искате да нямаме право на законодателна инициатива, допусна Цонев.

Мислим, че срокът за проверка на ДАНС е достатъчен, защото така или иначе вече има проверени случаи, а 3 месеца трябва да са напълно достатъчни за останалите 20-30 случая, коментира пък колегата му Хамид Хамид.

Ситуацията е "куролация", както казват някои политици, затова ви призовавам да призовете поправката, за да няма никаква "толеранция" към такива случаи, допълни Хамид.

Разбирам предложението на ДПС като опит за изчистване на потъмнелия публичен имидж след санкциите по американския закон "Магнитски", каза обаче депутатът от ДБ Атанас Славов.

Не се грижете за нашия имидж. За него си личи по броя ни, а вие я имате един файтон хора, я не, отвърна му Хамид.

Антоанета Цонева от ДБ пък напомни, че според Министерството на финансите на САЩ Делян Пеевски и Илко Желязков са били съучастници в схема за придобиване на паспорти от страна на чужди граждани.

Къде е Пеевски като вносител, защото искам да го попитам какви са били схемите?, каза тя.

Поведението на г-н Пеевски е ясно. В законопроекта за отмяна и проверка на всички тези паспорти е подписа на Пеевски, така че неговата позиция е ясна, отвърна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Пред депутатите Йорданова отчете, че по издадените вече паспорти има 48 преписки, а в 6 от тях има нарушения за поддържане на инвестициите в срок от 2 г. "Аз съм предприела действия за отнемане на гражданството, поискала съм ДАНС да провери още 19 случая. С писмо от ВКП е поискана информация за всички придобити гражданства в периода 2015-2021 г. С писмо от 7 февруари спецпрокуратурата е поискала заверени копия от водените в министерството протоколи и регистри и ще им бъдат предадени на 18-и", увери тя.