Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украински военни оглеждат разрушенията в Буча.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Украински военни оглеждат разрушенията в Буча. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Москва отрече да има общо с масовото клане в града

Руснаците минаваха с танкове през телата на загиналите като през човешки килим. Така жители на Буча описват масовата касапница в украинския град, за който експерти твърдят, че е “нова Сребреница”, препратка към града, където повече от 8000 босненски мюсюлмани бяха избити през 1995 г. по време на войната в Босна.

Новината за 410 тела с вързани ръце, огнестрелни рани от близко разстояние и следи от изтезания, разпръснати в градчето в покрайнините на Киев, разтърси света в понеделник. Когато ужасяващи снимки се появиха от Буча, европейските лидери осъдиха зверствата и призоваха за по-строги санкции срещу Москва. Министърът на отбраната на Германия дори предложи на ЕС да обмисли забрана на внос на руски газ.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини руските войски, че са предизвикали “умишлено клане”, и ги нарече

“по-лоши от

“Ислямска

държава”

Министерството на отбраната на Русия отрече негови военни да са отговорни за екзекуции на цивилни украинци в града и нарече снимките “провокация” на Киев.

Москва заяви още, че “когато това населено място беше контролирано от руските въоръжени сили, нито един жител не пострада от каквито и да са насилствени действия”.

“Изходите от града не бяха блокирани. При това южните покрайнини на града, включително жилищни квартали, денонощно бяха обстрелвани от украинските войски от едрокалибрена артилерия, танкове и реактивни системи за залпов огън”, се казва още в изявление на Москва.

Журналисти на Асошиейтед прес обаче видяха труповете на най-малко 21 души на различни места в Буча. Девет тела, всички в цивилни дрехи, са били разпръснати около обект, който според местните руските войски използвали като база. 

Украинката Хана Херега каза, че руснаците са започнали да стрелят по неин съсед, който бил излязъл да събира дърва за печката си. Първо те му счупили крак и накрая го гръмнали. Местен жител разказва за 57 негови съграждани, погребани в масов гроб зад църква в центъра. Трима украинци били открити мъртви до велосипедите им, западни журналисти също така видели две тела, на мъж и жена, увити в найлон. Някои от жертвите били простреляни в слепоочието, сякаш екзекутирани.

Алексей Арестович, съветник на украинския президент, твърди, че част от жените са

били изнасилени,

преди да

бъдат убити,

а след това руснаците изгорили телата.

“Улиците в Буча са пълни с трупове. Навсякъде из града има автомобили, пълни с убити хора. В някои имало цели семейства: деца, жени, баби, мъже”, каза Арестович.

В Мотижин, на около 50 км западно от Киев, жители казаха пред АП, че руските войски са убили кметицата на града, съпруга ѝ и сина ѝ и са хвърлили телата им в яма в борова гора зад къщи, където са спали руските сили.

Володимир Зеленски обвини Москва в геноцид. Президентът посети в понеделник Буча и каза, че за Украйна е станало по-трудно да преговаря с Русия, след като се разбрал мащабът на предполагаемите зверства, извършени от руските войски в страната му.

“Това са военни престъпления и ще бъдат признати от света за геноцид”, каза Зеленски, облечен в бронежилетка и заобиколен от военни.

Тарас Шарпански, зам.-кмет на Буча, твърди, че 50 от близо 300 тела, открити след оттеглянето на руските войски в края на миналата седмица, са жертви на убийства без съд и присъда, извършени от окупаторите.

Френският президент Еманюел Макрон призова за допълнителни санкции, насочени към износа на въглища и петрол от Русия, като каза, че има “ясни индикации за военни престъпления”. Лидерите на Германия, Великобритания и Испания също осъдиха действията на Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за съдебен процес за военни престъпления Путин и обяви, че ще иска повече санкции след докладвани зверства в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров определи предполагаемите зверства в Буча като

акт, който е

инсцениран

няколко дни след изтеглянето на руските сили.

“Категорично отхвърляме всички обвинения”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. Москва настоява световните лидери “да забавят темпото с безпочвени обвинения за ситуацията в Буча” и да изискват данни от различни източници.

“Данните за цивилни украинци, убити от руската армия, и снимките от Буча са ужасяващи”, това написа в туитър българският премиер Кирил Петков. Според него Русия трябва да спре тази война и извършителите на тези военни престъпления трябва да понесат отговорност. 

Новината за 410 тела с вързани ръце, огнестрелни рани от близко разстояние и следи от изтезания, разпръснати в градчето в покрайнините на Киев, разтърси света в понеделник.
Новината за 410 тела с вързани ръце, огнестрелни рани от близко разстояние и следи от изтезания, разпръснати в градчето в покрайнините на Киев, разтърси света в понеделник.

“Европейската комисия пък подготвя следващия пакет от санкции срещу Русия, защото ЕС трябва да засили натиска върху Москва, за да спре руската инвазия в Украйна”, каза в понеделник вицепрезидентът на комисията Валдис Домбровскис. Попитан дали пакетът може да включва забрана за закупуване на руски петрол, Домбровскис каза: “Що се отнася до комисията, всичко е на масата.”

Путин иска да празнува победата над Украйна на 9 май

Нови визови ограничения за гражданите на “неприятелските държави” на Русия влизат в сила в понеделник, съобщи Ройтерс. Това стана, след като президентът Владимир Путин подписа указ, с който прекратява улеснения визов режим за страните от ЕС, както и за Норвегия, Швейцария, Дания, Исландия и Лихтенщайн.

Руското външно министерство и други институции ще могат да наложат и ограничения за влизане в страната на чужди граждани и хора без гражданство, които “изпълняват неприятелски действия срещу Русия, нейните граждани или субекти на правото”.

Междувременно Путин се надява на успех в Източна Украйна през следващия месец, за да го отпразнува на парада на Деня на победата в Москва. Това твърдят американски дипломати, цитирани от в. “Дейли Мейл”.

Според тях руският президент иска да съчетае успех в Украйна с парада на Червения площад на 9 май, с който в Русия отбелязват капитулацията на нацистите във Втората световна война. Това обяснява защо руските сили се изтеглиха от района на Киев и се концентрираха в Източна Украйна.

Възможно е преместването да е опит да изпреварят затоплянето на времето, което ще затрудни придвижването на танковете и бойната им техника. Според американски официални лица, ако Путин се фокусира върху източната част на страната, войските му може да останат там цели месеци.

“Голямата цел на Путин е да превземе Украйна, но той се провали заради силния отпор на украинската армия, обединението на Украйна и западния свят и санкциите, наложени от САЩ, Г-7 и ЕС. По това, което виждам, Путин е превключил на план Б, който според мен има краен срок и това е 9 май”, каза пред Си Ен Ен Арсений Яценюк - бивш премиер на Украйна.