Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Джамбазки
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ангел Джамбазки СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Преброяването на населението в Северна Македония вече е факт. За обобщаване на данните, събрани в изключително кратък срок, бяха нужни 6 месеца, а представените резултати са една огромна фалшификация. Единствената етническа общност, която се е увеличила в пъти, е българската. За сравнение - при преброяването през 2001 година броят на българите е 1417. Прирастът обаче не се дължи на многодетен модел. В същото време всички останали общности намаляват като цифри.

➡️Откроява се и друга тенденция, която показва изкривяването на реалностите. Диспропорцията между мъже и жени по данни от преброяването е огромна само при българската общност. При тях мъжете са с 35% повече от жените. По данни на българската държава над 100 хиляди са гражданите на Република Северна Македония, които са получили българско гражданство, на база своя доказан български произход.

❌В контекста на засиления натиск за отваряне на преговорния процес е ясно, че тази фалшификация всъщност доказва нашата теза за дискриминацията и терора, осъществяван вече над 70 години. Виждаме, че в една държава, кандидат за ЕС, е проблем да се заявиш като българин.

‼ Предвид всички изброени факти, смятам, че Европейската комисия дължи неотложни отговори по темата. Затова официално попитах към Комисията дали чрез независими европейски представители съблюдава процеса на преброяване на гражданите на Северна Македония и кога смята най-сетне да повдигне темата за правата на българската общност в Република Северна Македония?

📢 Апропо, дори Република Турция не призна това преброяване...

От фейсбук