Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медийният експерт Георги Лозанов
Медийният експерт Георги Лозанов

"Разчитах на две неща вътре в Русия, за да бъде спряна агресията в Украйна - на интелектуалците и на майките. Усетих безнадежност, след като видях, че майките приемат с една твърдост факта, че техните синове, отишли да се бият в Украйна, може и да не се върнат", коментира медийният експерт Георги Лозанов в телевизионното студио на "24 часа".

Той бил изненадат от прихванат разговор между руски войник, който се обадил на майка си да каже, че предстои да преминат през поле, в което половината от личния състав може да загине. А в отговор майка му питала дали ще им платят обещаните милион и половина рубли.

"Този разговор ме порази. Аз усетих една безнадежност за Русия и нейния потенциал да се справи с тази диктатура", коментира Лозанов.

Преди това той каза, че бил изненадан и от факта, че ярки интелектуални гласове от Русия не се противопоставили твърдо на случващото се в Украйна.

"Има връзка между Путин и covid, защото тъкмо пандемията даде кураж на Путин да се впусне в тази агресия в Украйна, тъй като преди това пандемията отслаби Запада. Западното общество е общество на благоденствието и високата цена на човешкия живот и такъв тип масови бедствия, които застрашават живота и благоденствието много силно отслабват системата, за разлика от авторитарната страна, където човешкият живот и благоденствието не са важни", коментира Лозанов.

Според него начинът на функциониране на руското общество е близък до този в една затворена, капсулирана система.

"Когато си в затвор и нямаш шанс скоро да излезеш, започваш да се устройваш в затвора, опитваш да намериш корупционни канали, чрез които да си внесеш нещо, опитваш да влезеш във вътрешната йерархия. А когато постигнеш тези успех вътре, почваш да ги браниш, дори от външния свят, който ти предлага да излезеш, защото навън няма да имаш тази йерархическа значимост, която вече си постигнал. А колкото по-мъчително си я постигнал, толкова повече се вкопчваш в нея. Това е екзистенциалната логиката на Русия - едно много бедно и много несвободно общество", каза Лозанов.

Вижте цялото интервю в линка